φώτο αρχείου

Featured

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Το 68% των επιχειρηματιών δεν βρίσκουν προσωπικό

By admin

January 29, 2024

Έντονα ανοδικός είναι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής με τους επιχειρηματίες στη Χαλκιδική να δηλώνουν αισιόδοξοι, όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Έντονα ανοδικός ο δείκτης, αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες στην Χαλκιδική

Στο 3,4% ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από το -1,2%, δίνοντας τόνο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά. Για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες το υψηλό ποσοστό 3,9% Απριλίου-Μαΐου 2023.

Μέτρια κρίνει το 50% την κατάσταση των επιχειρήσεων τους

Αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό αυτών που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, παραμένει ωστόσο χαμηλό στο 19%. Αντίστοιχα 19% είναι και το ποσοστό αυτών που κρίνουν ικανοποιητική την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. 50% την κρίνει μέτρια και 12% κακή, δείχνοντας γενικά μια τάση βελτίωσης.

Αύξηση και διατήρηση τζίρου για το 63% των επιχειρήσεων

13% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 50% ότι παρέμεινε σταθερός και 37% ότι μειώθηκε.

Προσλαμβάνουν νέο και διατηρούν το υπάρχον προσωπικό οι περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής Μπαίνοντας στη νέα χρονιά και εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 82% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 15% ότι θα προσλάβει νέο, ενώ μόλις 3% είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος.

85% το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα ή ίδια αποτελέσματα

Σημαντική αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας 45% σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος. 40% αναμένει τα ίδια ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα πέφτει στο 15%, σε σύγκριση με το 35% του προηγούμενου κύματος.

Πάνω από ένας στους δυο συμφωνούν με την απασχόληση μεταναστών

55% το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για την απασχόληση μεταναστών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, δεδομένου ότι η Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα έλλειψης εργατών γης. 27% διαφωνεί, θεωρώντας πως το μέτρο νομιμοποιεί τους μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ 18% είναι το ποσοστό που Δεν γνωρίζει/Δεν απαντά.

Περίπου 9 στους 10 εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική

85% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική ενώ μόλις 15% πιστεύουν το αντίθετο.

Στις αγροτικές εργασίες οι μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού

Οι αγροτικές εργασίες είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική.

32% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι αγροτικές εργασίες αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική. Με 15,2% ακολουθούν τα ξενοδοχεία, 14,2% τα τουριστικά καταλύματα, 13,6 η εστίαση, 13% οι οικοδομικές εργασίες, 2,9% το εμπόριο, 2,7% οι υπηρεσίες, 1,6% οι μεταφορές, 1,9% δηλώνει άλλο και μόλις 2,9% ότι δεν υπάρχει έλλειψη.

7 στους 10 δεν βρίσκουν προσωπικό

68% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δήλωσαν ότι, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, ενώ αντίστοιχα 32% είναι το ποσοστό αυτών που δήλωσαν όχι ή μάλλον όχι. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2023-Ιανουάριο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.

Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).

Πηγή: voria.gr