Featured

Το 2024 αρχίζει το πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής της Αμμουλιανής σε νησί χωρίς σκουπίδια

By admin

November 16, 2023

Η Αμμουλιανή βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως ένας ιδανικός προορισμός. Το νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή, είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Αριστοτέλη και έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Το καλοκαίρι περισσότεροι από 6.000 επισκέπτονται ημερησίως το νησί.

Με κοινή απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Αριστοτέλη, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ | Zero Waste Island. Ο μόνιμος πληθυσμός, αλλά και η απότομη αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, καθιστούν πιο εύκολη την ανάπτυξη του πιλοτικού έργου και την παρακολούθηση της απόδοσης του προγράμματος σε συνθήκες ακραίων πληθυσμιακών μεταβολών.

Πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή. Ως απώτερος στόχος του έργου ορίζεται η διατήρηση όλων των πόρων στον κύκλο της οικονομίας μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης υλικών.

Το σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα συζητήθηκε σε εκδήλωση της οικολογικής δεξαμενής σκέψης Rethink, στο πλαίσιο της Philoxenia International Tourism Expo 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος εκτιμάται το 2024. «Εντός του νέου έτους θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και, βήμα-βήμα, ενώνοντας δυνάμεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ουσία της σκέψης αυτής είναι να αλλάξουν κουλτούρα οι πολίτες», επισήμανε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τα τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που προηγήθηκαν καθώς και με το ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ | Zero Waste Island πρόκειται να δοθεί τρομερή ώθηση στο brand του νησιού ως ένας πράσινος τουρισμός.

Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για το νησί το πρόγραμμα Gr-eco island, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική ευκαιρία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ενταχθεί το νησί στο πρόγραμμα.

Ο κ. Μαρτυγάκης ευχαρίστησε τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Αριστοτέλη για την κοινή τους απόφαση να μετατραπεί η Αμμουλιανή σε νησί μηδενικών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα Gr-eco island και Ammouliani Zero waste island κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αυτήν του βιώσιμου τουρισμού.

Ο Γιώργος Στέγγος, Business Innovation & Solutions Director στην εταιρεία Polygreen και υπεύθυνος υλοποίησης του project του πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», ανέλυσε το πρόγραμμα και πώς έγινε η επίτευξη των στόχων στο νησί της Τήλου.

«Εκπαιδεύοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού επιταχύναμε με όλους την κατανόηση της αναγκαιότητας της διαλογής της πηγής. Το πιο σημαντικό δεν είναι ότι υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ότι ευαισθητοποιήθηκαν όλοι και πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Τήλος ως το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Domain Agrovision» Άγγελος Ζαμάνης εξήγησε πως η έννοια zero waste συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει παράλληλα το τουριστικό προϊόν της Αμμουλιανής με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ακόμη παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρείας αλλά και τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης με την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα το κρασί «Αμμουλιανή», που παράγεται με μηδενικά απόβλητα, η κατασκευή κάδων απορριμμάτων και η δημιουργία του θρόνου του Ξέρξη στην Ιερισσό από υποπροϊόντα οίνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γιάννης Γιώργος, ο πρόεδρος της Αμμουλιανής Κώστας Τσακνής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.

Πηγή: greenagenda.gr