Ένα ακόμη όπλο μπήκε στη φαρέτρα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας πολύ σημαντικής κλινικής μελέτης από τις ΗΠΑ. Δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο, το οποίο φέρεται να επιδρά στην ήπια νοητική διαταραχή (MCI) που αποτελεί το πρόδρομο στάδιο της νόσου Alzheimer (ΑD).
Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να επεκτείνει μελέτες που πριν δυο χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις ερευνητικές ομάδες της καθηγήτριας κας Μ. Τσολάκη (Ιατρική ΑΠΘ) και Π. Μαγιάτη (Φαρμακευτική ΕΚΠΑ) με τη χρήση ελληνικού ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες.
Όπως τόνισε η κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος – ψυχίατρος/ πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ & συναφών διαταραχών, ένα είδος διατροφής μπορεί να κάνει την αλλαγή, άλλωστε, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου.
“Ερευνήσαμε την επίδραση δέκα τροφίμων στη λειτουργία του εγκεφάλου, αρχίσαμε με κρόκο Κοζάνης και συνεχίσαμε με το ελαιόλαδο, το οποίο μας έδωσε δωρεάν μία οικογένεια από την Ποτίδαια Χαλκιδικής”, είπε η κα Τσολάκη. Έγιναν δοκιμές σε μία ομάδα ατόμων σε προστάδιο της νόσου και με κληρονομικό παράγοντα με αγουρέλαιο και σε μία άλλη με λάδι μέσης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. Στα τρία από τα τέσσερα τεστ, το αγουρέλαιο υπερείχε και από την ομάδα placebo ασθενών που λάμβαναν μεσογειακή διατροφή, καθώς και από αυτούς που έπαιρναν άλλα ελαιόλαδα. Το λάδι δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται οι νευρώνες του εγκεφάλου, κατέληξε χαρακτηριστικά η Νευρολόγος.
Η ήπια νοητική διαταραχή και η πρώιμη νόσος Alzheimer χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογική διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η οποία εμφανίζεται πριν από την ατροφία του εγκεφάλου ή την εκδήλωση της άνοιας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Η κατανάλωση του ραφιναρισμένου λαδιού δεν άλλαξε τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ούτε τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, αύξησε όμως τη λειτουργική ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε φλοιώδεις περιοχές που εμπλέκονται στην αντίληψη και τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, και τα δυο ελαιόλαδα μείωσαν σημαντικά τις αναλογίες Aβ42/Aβ40 και p-tau/t-tau, υποδηλώνοντας ότι και τα δύο επίδρασαν στην κάθαρση του αμυλοειδούς (Aβ). Το γεγονός ότι μόνο το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και μείωσε τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, υποδηλώνει ότι οι φαινόλες του ελαιολάδου και ιδίως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη συνέβαλαν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αφετέρου, το γεγονός ότι και τα δυο ελαιόλαδα έδειξαν θετική επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες υποδηλώνει τη σημασία των μονοακόρεστων λιπιδίων που ήταν το κοινό χαρακτηριστικό και των δυο ελαιόλαδων.