Ενημέρωση

Σύγχρονες τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων για το καινούργιο σας site

By admin

October 17, 2023

Οι τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων έρχονται και παρέρχονται, αλλά αυτές τράβηξαν την προσοχή μας το 2023 – μερικές από τις οποίες είναι εδώ για να μείνουν. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων συχνά λειτουργούν «συλλογικά». Μόλις απογειωθεί ένα στυλ σχεδίασης ιστοσελίδων, θα αρχίσετε να το βλέπετε παντού. Το 2023, παρατηρήσαμε μερικές εξαιρετικές τάσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και πιστεύουμε ότι θα εδραιωθούν για αρκετό διάστημα.

1. Μινιμαλισμός (Minimalism)

Ο μινιμαλισμός στο σχεδιασμό ιστοσελίδων προσφέρει έναν καθαρό χώρο όταν οι χρήστες εισέρχονται σε έναν ιστότοπο. Επειδή υπάρχουν λιγότερα στη σελίδα, μια μινιμαλιστική ιστοσελίδα χρειάζεται ένα ξεκάθαρο περιβάλλον χρήστη (UX/UI) και χωρίς λάθη στο σχεδιασμό.

Μια μινιμαλιστική ιστοσελίδα θα είναι συχνά μονόχρωμη, με έντονη τυπογραφία και ελάχιστες εικόνες. Συνήθως θα κατασκευαστεί σε ένα πλέγμα – που είναι ένας από τους χρυσούς κανόνες της σχεδίασης γραφικών και UX/UI.

Εάν η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί όντως εικόνες, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη εικόνα είτε ως φόντο πλήρους σελίδας είτε τοποθετημένη τακτοποιημένα μέσα στο σύστημα πλέγματος της. Το τολμηρό και ευανάγνωστο κείμενο με όχι πάρα πολλές λέξεις είναι μια άλλη εξαιρετική αναπαράσταση του μινιμαλιστικού σχεδιασμού.

Οι απαλές χρωματικές διαβαθμίσεις είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουμε βρει σε πολλά μινιμαλιστικές ιστοσελίδες. Ενώ οι διαβαθμίσεις διαθέτουν πολλά χρώματα, η λεπτή αλλαγή μεταξύ τους μαζί με την έντονη, σκοτεινή τυπογραφία είναι απαλή και χαλαροτική για τον θεατή.

2. Υ2Κ

Οι τάσεις της μόδας Y2K έχουν ξεπηδήσει από παντού τα τελευταία χρόνια, και το ίδιο μπορούμε να πούμε για το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Το Y2K είναι η δεκαετία του 2000, γνωστό στον κόσμο της μόδας για τα φουσκωμένα παντελόνια, τις χιπ αγκαζέ και τις χρωματικές εμφανίσεις. Πώς όμως σχετίζεται αυτό με το σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Η νοσταλγική τάση έχει χτυπήσει το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Όχι μόνο με αναδρομές στη δεκαετία του 2000, αλλά ακόμη χρησιμοποιώντας το στυλ υπολογιστών της δεκαετίας του ’90 και σχέδια μοτίβων από την τηλεόραση των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

Έχουμε δει αυτή την τάση στον σχεδιασμό με pixelated εικόνες και φουσκωτά στυλ γραμματοσειράς – συχνά και με το χέρι. Μπορεί να βρείτε ιστότοπους που, αν και κατασκευάστηκαν το 2023, παρουσιάζονται σαν σχέδιο των Windows 98. Αυτή η ρετρό αίσθηση είναι διασκεδαστική και εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τα σύγχρονα πρότυπα UX/UI.

3. Καλύτερη προσβασιμότητα

Η κατασκευή ιστοσελίδων χωρίς αποκλεισμούς δεν θα πρέπει να είναι τάση και ελπίζουμε ότι η καλύτερη προσβασιμότητα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρατηρήσαμε πολλά πιο προσβάσιμα χαρακτηριστικά και σχεδιαστικά στοιχεία το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από χρωματικές παλέτες υψηλής αντίθεσης που ταιριάζουν με την αναλογία WCAG για προσιτή σχεδίαση ιστού μέχρι εργαλεία χωρίς αποκλεισμούς όπως ενσωματωμένα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, λεζάντες και υπότιτλοι και εναλλακτικό κείμενο – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να προσκαλείτε όλους να ασχοληθούν με τις ιστοσελίδες σας.

Η χρήση του μινιμαλισμού στο σχεδιασμό είναι επίσης χρήσιμη για προσβάσιμες λειτουργίες, καθώς συνήθως μια μινιμαλιστική ιστοσελίδα διαθέτει μεγάλες, έντονες γραμματοσειρές που είναι ευανάγνωστες. Μια μινιμαλιστική σελίδα δεν έχει πάρα πολλά μενού ή περίπλοκους τρόπους πλοήγησης στον ιστότοπο.

4. Στοιχεία 3D

Τα τρισδιάστατα στοιχεία είναι τάση στη σχεδίαση γραφικών και στο σχεδιασμό UX/UI. Αυτή η αναζωπύρωση προκαλεί νοσταλγία για τις αρχές της δεκαετίας του 2000, θυμίζοντας δημοφιλή σχέδια όπως σακίδια πλάτης με φυσαλίδες και καναπέδες. Πολλές ιστοσελίδες έχουν τρισδιάστατα στοιχεία ή πολυεπίπεδα στοιχεία που υποδηλώνουν βάθος.

Η προσθήκη βάθους και στρώσεων με σκιές και υφές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια τρισδιάστατη ατμόσφαιρα στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε στοιχεία 3D για να επιτύχετε το εφέ, αν και η προσθήκη τρισδιάστατων λειτουργιών θα σας βοηθήσει.

Υπάρχουν πολλά μέρη για να δημιουργήσετε τα δικά σας τρισδιάστατα στοιχεία που θα τα συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό ιστού σας, όπως το Spline ή το Blender και μπορείτε να ζωγραφίσετε εισαγόμενα τρισδιάστατα μοντέλα στο Procreate.

5. Responsive Design

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από φορητή συσκευή, είναι τόσο σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να διασφαλίζετε ότι η σχεδίαση της ιστοσελίδας σας είναι responsive (ανταποκρίσιμη).

Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός δεν είναι μόνο μοντέρνος αλλά και επιβεβλημένος για να προσελκύσετε τους χρήστες σας. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο ιστότοπός σας δεν ανταποκρίνεται, αλλά δεν σχετίζονται όλοι αποκλειστικά με την οπτική σχεδίαση ιστοσελίδων. Εάν είστε σχεδιαστής ιστοσελίδων, βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με έναν εξαιρετικό προγραμματιστή ιστού για να λάβετε τις καλύτερες αποκριτικές μεταβάσεις από web σε κινητό.

6. Gamified Design

Η Google προηγείται αυτής της τάσης εδώ και χρόνια, αλλά βλέπουμε περισσότερα παιχνιδοποιημένα στοιχεία στο σχεδιασμό ιστοσελίδων και αλλού. Μικρές διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις που δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την αφοσίωση των χρηστών – που είναι ένας σημαντικός σκοπός από μόνος του!

Αυτά τα διασκεδαστικά στοιχεία δίνουν στους χρήστες κάτι να θυμούνται σχετικά με την ιστοσελίδα σας και πιθανώς να τους καλούν ξανά για να ασχοληθούν περαιτέρω με τον ιστότοπο. Οτιδήποτε παρατείνει την αφοσίωση των χρηστών είναι χρήσιμο.

7. Κινητική Τυπογραφία

Ενώ τα μουσικά βίντεο με κινητική τυπογραφία ήταν στη μόδα στο YouTube, υπάρχει μια τάση κινητικής τυπογραφίας στη σφαίρα του σχεδιασμού ιστοσελίδων. Η προσθήκη κίνησης στο σχεδιασμό σας επιτρέπει την εμφάνιση περισσότερων πληροφοριών σε μικρές περιοχές και προσελκύει το κοινό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κινητική τυπογραφία μπορεί να εξοικονομήσει χώρο στην ιστοσελίδα σας, επιτρέποντας πολλαπλά ενημερωμένα μηνύματα στην ίδια περιοχή χωρίς συνωστισμό. Η εργασία με τεχνικά προγράμματα ή προγράμματα εγγραφής UX μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση αποσπασμάτων κειμένου που ζωντανεύουν για την εμφάνιση περισσότερων πληροφοριών.

Η χρήση κινητικής τυπογραφίας στη σχεδίαση ιστοσελίδων μπορεί να εμφανισθεί ως καταστάσεις αιώρησης ή ανατροπής σε κείμενο, μέρος του slider σας όταν οι χρήστες ανοίγουν για πρώτη φορά τη σελίδα ή ενσωματώνονται με κύλιση παράλλαξης για μια πολυεπίπεδη εμπειρία στον ιστότοπό σας.

8. Ιστότοποι μιας σελίδας και κύλιση Parallax

Αυτή η τάση διαθέτει πολλά στοιχεία των τάσεων που έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Οι ιστότοποι μιας σελίδας είναι χρήσιμοι για μικρές επιχειρήσεις. Το στυλ σχεδιασμού ιστοσελίδων μιας σελίδας είναι το καλύτερο για απλούς ιστότοπους που δεν χρειάζονται πολλά μενού ή οτιδήποτε πολύ περίπλοκο στην οθόνη. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες πληροφορίες εύκολα με μεγαλύτερη κύλιση, αλλά γενικότεραη η αίσθηση της χρήσης δεν είναι περίπλοκη.

Για να συμπίπτει με τα σχέδια ιστοσελίδων μιας σελίδας, έχουμε επίσης παρατηρήσει πολλές κύλιση παράλλαξης (Parallax Scrolling) – μπορεί να το έχετε βιώσει χωρίς να γνωρίζετε το όνομά του. Θα το δείτε σε ιστότοπους που μετακινούν στοιχεία με διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικά επίπεδα καθώς κάνετε κύλιση προς τα κάτω ή προς τα επάνω στη σελίδα.

Αυτό το εφέ προσθέτει κινούμενα σχέδια χωρίς υπερβολική απόσπαση της προσοχής. Μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα με μια αποκριτική σχεδίαση, καθώς οι σελίδες τηλεφώνου συχνά πρέπει να μετακινούνται με κύλιση. Προσφέρει επίσης μια πιο παιχνιδιάρικη φύση, καθώς τα πράγματα μετακινούνται ή εξασθενούν μέσα ή έξω καθώς κάνετε κύλιση και μπορείτε να τα επαναφέρετε κάνοντας κύλιση προς τα πίσω.

Αυτές οι τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων μπορεί να είναι εδώ για να μείνουν.

Ενώ οι σχεδιαστές συχνά δεν ενθαρρύνονται να περιλαμβάνουν παροδικές τάσεις σε σχέδια που θα πρέπει να έχουν μακροζωία, αυτές οι οκτώ τάσεις σχεδίασης ιστοσελίδων παραμένουν δυνατές. Μερικές μπορεί να είναι ευμετάβλητες και να μην διαρκέσουν περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια -όπως οι νοσταλγικές τάσεις των αρχών της δεκαετίας του 2000 – αλλά συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης προσβασιμότητας, της άπειρης κύλισης και των σχεδίων που ανταποκρίνονται είναι πιθανώς εδώ για να μείνουν για το καλύτερο του Διαδικτύου.