Ελλάδα

Debate Μπακογιάννη – Δούκα στην ΕΡΤ: Τι είπαν για Μεγάλο Περίπατο, πράσινο και καθαριότητα

By admin

October 12, 2023

Χρυσή ευκαιρία το αποψινό debate να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ με τον Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε ανανεώσει όλο μας τον στόλο ενώ προσέθεσε ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Όπως είπε υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα θα σας πούνε ότι πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και πως η Αθήνα είναι καθαρότερη από ότι ήταν ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει και έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει φιλοσοφία πια. Δεν είναι απλώς ο κάδος που αδειάζουμε. είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση μέσα στην πανδημία. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει όλο μας το στόλο. Νέα απορριμματοφόρα, νέα πιεστικά πλυστικά, ακόμα και τα νέα αυτοκινούμενα του καθαρισμού. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα τραγικό της ντροπής σκορ λίγο λιγότερο από 2%. Είμαστε ήδη στο 10, παρά να πω εδώ τα δύο χρόνια που χάσαμε της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει. πρώτα απ’ όλα μπλε κάδος που πλέον υπάρχει. Υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Όποιος ξέρει την Αθήνα ξέρει ότι αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο. Έχει αλλάξει ότι έχουμε και τον καφέ κάδο ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, από τα ξενοδοχεία και τώρα πάει στους χώρους εστίασης και στα σπίτια. Μοιράζουμε και κομποστοποιητές στα σχολεία όπου να’ ναι. Ένα πράγμα ακόμα. Γιατί έχω αισιοδοξία; Έχω αισιοδοξία γιατί έχουμε 350 σημεία υπόγειους σταθμούς, δηλαδή υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη. Ήδη τα πρώτα 40 έχουν μπει στην Καραΐσκάκη, στη Δεξαμενή, στο Τρίγωνο και αλλού. Και βεβαίως αυτό τι σημαίνει ακόμα ένα πράγμα Ότι μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων[…]».

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατ. ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα όπως ο Λυκαβηττός και ο Εθνικός Κήπος.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρεται που έβαλε στη συζήτηση το πράσινο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « «χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…] Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μαπακογιάννης σχολίασε ότι «Πολύ ωραία τα συνθήματα, αλλά η Αθήνα δεν προχωράει έτσι. Θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις. Εγώ λοιπόν θα μιλήσω πολύ πρακτικά. Έχετε δίκιο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γκρεμίσει κανείς κάτι στην Αθήνα[…] Εμείς όμως το κάναμε. Το κάναμε στα Σεπόλια, στο Κοροπούλη. Ήταν ένα εργοστάσιο το οποίο έστεκε για 30 χρόνια άδειο, εγκαταλειμμένο. Το γκρεμίσαμε και τώρα έχει γίνει ένα πάρκο νέας γενιάς, τεσσάρων στρεμμάτων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο διπλής ανάπλασης. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα προχωρήσουμε. Θα πέσει η Λεωφόρος και από πάνω θα αποκτήσουμε ένα νέο πάρκο που θα δέσει και με τα Κουντουριώτου που είναι ακριβώς πίσω. Δεν ξέρω αν το έχετε δει, έχει γίνει πάρα πολύ όμορφο. Το ολοκληρώσαμε πριν μερικούς μήνες, αλλά πάμε και λίγο παραπέρα. Αναφερθήκατε σε είκοσι τέσσερις απαλλοτριώσεις που εκκρεμούσαν από το 2018, δηλαδή από τη διοίκηση Καμίνη. Σωστά. Να πούμε λοιπόν μια από αυτές. Μια από αυτές ήταν ο Δήμος Αθηναίων να πληρώσει σε μια τράπεζα. Δεν θα πω ποια για την πλατεία Μητροπόλεως, για την πλατεία Μητροπόλεως να πληρώσει ένας δημότης. Και εμείς βεβαίως αυτό το αφήσαμε στην άκρη και προχωρήσαμε με 35 απελευθερώσεις χώρων».

Στη συνέχεια ο κ. Δούκας είπε ότι «Καταρχάς δεν κατάλαβα ποιο ήταν το κόστος για τον μεγάλο περίπατο. Δεύτερον, δεν κατάλαβα γιατί δεν προχώρησαν τα 75.000 χιλιάδες δέντρα και γίνανε μόλις 4.000 δέντρα. Αλλά θέλω να βάλω κι άλλο ένα θέμα λειτουργικότητας της πόλης, της καθημερινότητας που είναι τα σχολεία. Και ενώ ξέρετε, είχα βάλει τα θέματα του πρασίνου, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας λόγω και της ειδικότητάς μου, ξεκινώντας να πηγαίνω σε διάφορες περιοχές, είδα μια πολύ δύσκολη κατάσταση με παιδιά τα οποία έχουν πάει προσωρινά πριν 4 – 5 χρόνια σε ένα σχολείο σπίτι και να είναι ακόμα εκεί με κοντέινερ στην προσχολική εκπαίδευση, με σχολεία τα οποία έχουν σημαντικές βλάβες και σοβάδες να πέφτουν και ευτυχώς να τραυματίζονται ελαφριά και νομίζω ότι είναι μία συνθήκη η οποία δεν τιμάει κανέναν στην Αθήνα το 2023. Βεβαίως να συζητάμε για ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά και ασφαλή. Βεβαίως να μιλάμε για ψηφιακό σχολείο, αλλά να υπάρχει σχολείο και να υπάρχουν υποδομές. Άκουσα και πριν μια δύο μέρες ότι έχει ένα πρόβλημα ένα άλλο σχολείο με μία πόρτα η οποία έπεσε. Ευτυχώς τη συγκράτησαν και δεν είχαμε ατυχήματα. Και θέλω λοιπόν να πω από αυτό εδώ το βήμα ότι αυτά τα θέματα καθημερινότητας είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι αν αναλάβω τη δημοτική αρχή, να λύσω αμέσως αυτά τα θέματα, δηλαδή να βρω τα προβλήματα και με fast track διαδικασίες, είναι ευθύνη του Δήμου, να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ως εξής «Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Έχουμε κοντά στα 400 σχολεία σε αυτήν την πόλη κάποια από τις αρχές του 20ου αιώνα, μη σας πω από το 19ο αιώνα, κάποια την εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του ’30. Εμείς από αυτά έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες ανακαίνισης, αποκατάστασης, σε 170. Ποιο είναι το ζήτημα; Τις βαριές εργασίες μπορείς να τις κάνεις μόνο το καλοκαίρι στην πραγματικότητα, όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό το καλοκαίρι κάναμε 40, έχουμε κάνει και ενεργειακές αναβάθμισειςς σε δέκα σχολεία και προχωράμε μπροστά. Ταυτόχρονα να επισημάνω ότι έχει αλλάξει και λειτουργία, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά παλιά οι σχολικές επιτροπές είχαν συγχωνευθεί, είχαν γίνει μία στην πραγματικότητα πρωτοβάθμια και μία δευτεροβάθμια. Εμείς το σπάσαμε αυτό το αποκεντρώσαμε. Έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά εκεί που το ’17, το ’18, ’19. Αν ρωτήσετε τους διευθυντές θα σας πουν ότι τους έβγαινε ψυχή για Α4 ή για να φτιάξουν μια κλειδαριά. Τώρα λειτουργούν και λειτουργούν απρόσκοπτα. Έχουμε όμως ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε. Πάρα πολλά. Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Εμένα με στενοχωρεί ότι τα παιδιά παίζουν σε αυλές με τσιμέντο. Κλιματική κρίση, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σημαίνει και καλλιέργεια συνείδησης. Καλλιέργεια συνείδησης σημαίνει πράσινο σχολείο. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε».

Πηγή: ertnews.gr