Κοινωνία

Στη Θεσσαλονίκη μαζεύτηκαν οι κουζίνες του κόσμου – Σαρμαδάκια, ποντιακές πίτες και ζυμωτό ψωμί έγιναν ανάρπαστα

By admin

September 27, 2023

Πιάτα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν για τις χώρες τους και είναι πλέον αναγνωρίσιμα σε όσους ταξιδεύουν συχνά, παρουσίασαν Ρώσοι, Γερμανοί, Πολωνοί, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αρμένιοι, Αλβανοί που ζουν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας γιορτής για την «Κουζίνα του Κόσμου» που οργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά.

Ο νέος θεσμός «Κουζίνα του Κόσμου-Μωσαϊκό Γεύσεων», ήρθε για να μείνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς άνθρωποι σχεδόν από κάθε γωνιά τη γης που ζουν στην πόλη μαγείρεψαν συνταγές από τον τόπο τους και συστήθηκαν μέσα από τα… πιάτα τους, τα οποία σέρβιραν στους επισκέπτες.

Στη γιορτή των γεύσεων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Παύλου Μελά, με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Χαράς Αμανατίδου, ανταποκρίθηκαν πολλοί σύλλογοι και σωματεία που έχουν συστήσει ξένοι που ζουν χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

«Κάθε χώρα έχει το δικό της σήμα – κατατεθέν πιάτο που είναι διάσημο όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν. Έλληνες και ξένοι μαγείρεψαν αγαπημένα φαγητά που καταναλώνουν στις χώρες τους και αποτελούν δείγματα της τοπικής κουζίνας, σερβίροντάς τα στους επισκέπτες της Κουζίνας του Κόσμου – Μωσαϊκό Γεύσεων» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr η αντιδήμαρχος κ. Αμανατίδου.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος Παύλου Μελά, είπε η ίδια, όχι μόνο πέτυχε το στόχο της, δηλαδή να σμίξει τις κουζίνες του κόσμου, να αναδείξει την κουλτούρα κάθε λαού μέσω της γαστρονομίας, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και του χρόνου θα είναι ανανεωμένο και ακόμη πιο πλούσιο.

Πίτες περέκ, σαρμαδάκια και ρυζόγαλο

Τα πιάτα στη γιορτή έγιναν ανάρπαστα, καθώς όλοι θέλησαν να δοκιμάσουν τα πάντα, από Ισπανικά τάπας, ρώσικες σαλάτες και σούπες, μέχρι και τις δημοφιλείς ποντιακές πίτες.

«Θεωρώ ότι όλα τα πιάτα ήταν πολύ ωραία και γευστικά και ο κόσμος τα δοκίμαζε χωρίς ενδοιασμούς, αλλά αυτά που ξεχώρισαν ήταν συγκεκριμένα. Η πίτα περέκ έγινε ανάρπαστη τα ελληνικά σαρμαδάκια της γιαγιάς, το ρυζόγαλο αλλά και το ζυμωτό ψωμί από τη Βουλγαρία είχαν την τιμητική τους» ανέφερε η κ. Αμανατίδου.

Εξήγησε ότι πολλά από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν μαγειρεύτηκαν με τις αυθεντικές συνταγές και κάποια άλλα παραλλάχθηκαν για να προσαρμοστούν στις γεύσεις του τόπου όπου ζουν σήμερα οι άνθρωποι από ξένες χώρες.

Στο πλαίσιο της γιορτής «Κουζίνα του Κόσμου – Μωσαϊκό Γεύσεων ενισχύθηκαν η δράση της κοινωνικής δομής του δήμου Παύλου Μελά, «Η Κουζίνα της Καρδιάς μας» και το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», προσφέροντας κυρίως βασικά είδη, λάδια, ζυμαρικά, όσπρια, φρέσκα λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, αλάτι, γαλακτοκομικά, γλυκίσματα και άλλα τρόφιμα σε συσκευασίες μακράς διάρκειας, και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.

Μάλιστα «Η κουζίνα της Καρδιάς μας» που λειτουργεί εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο σιτίζει καθημερινά δεκάδες ευάλωτους πολίτες και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ σε μηνιαία βάση μαγειρεύονται πάνω από 1.400 πιάτα, τα οποία οι ωφελούμενοι τα παραλαμβάνουν συσκευασμένα σε πακέτο.

Πηγή: makthes.gr