winemakersofnorthgreece.gr

Κεντρική Μακεδονία

Χαλκιδική: Νέα εποχή για το Κτήμα Πόρτο Καρράς – Ξαναγεννιέται ο ιστορικός αμπελώνας (φώτο- βίντεο)

By admin

September 04, 2023

Σε νέα εποχή μπήκε το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ο ιστορικός αμπελώνας στις πλαγιές του Μελίτωνα στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Έπειτα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να υποβαθμιστεί η ποιότητά της, το Domaine Porto Carras παίρνει νέα ζωή, φιλοδοξώντας να προσφέρει και πάλι ποιοτικά κρασιά, αλλά και αξέχαστες εμπειρίες σε όσους επισκέπτονται την έκταση των 2.500 στρεμμάτων με τη μοναδική θέα στον Τορωναίο κόλπο.

Το mega project με την κωδική ονομασία «New Era» (σ.σ. νέα εποχή), που συνοδεύει πλέον τον τίτλο της εταιρείας και τις ετικέτες των κρασιών σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας, στοχεύει στην αναγέννηση του κτήματος σε σύνδεση με το μοναδικό terroir που συνδιαμορφώνουν ο αμπελώνας, το πευκοδάσος και οι ελαιώνες του βουνού. Υιοθετώντας από τον Απρίλιο του 2022 πρακτικές της Αναγεννητικής Αμπελουργίας απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τα πρέμνα των αμπελιών ηλικίας 50-60 ετών αποκτούν δεύτερη ζωή με κλάδεμα αναγέννησης, βέλτιστη διαχείριση και συγκράτηση του εδάφους και με φυσικούς βιοδιεγέρτες, ώστε τα κλήματα να γίνουν πιο ανθεκτικά στους βιολογικούς τους εχθρούς και τον παγετό. Παράλληλα με τις εργασίες της αναγέννησης «τρέχει» και μια άλλη διαδικασία, η διατήρηση υλικού από τα πρέμνα, ώστε να κρατηθούν κομμάτια για αναμπέλωση. Ήδη, ο αμπελώνας αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, με τις ασθένειες της αμπέλου να αντιμετωπίζονται μόνο με βιολογικά μέσα και τη χρήση μόνο οργανικών λιπασμάτων.

«Ο στόχος μας ήταν από την αρχή να φτιάξουμε τα αμπέλια, γιατί ήταν παρατημένα για πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα και παραγωγή να μην υπάρχει και η ποιότητα να μην είναι αυτή που έπρεπε. Οπότε ξεκινήσαμε ουσιαστικά αναγέννηση στον αμπελώνα των 2.500 στρεμμάτων, με παραγωγικό κομμάτι περί τα 1.500 στρέμματα. Πέρσι, ήταν η πρώτη χρονιά που βγάλαμε κρασιά και μάλιστα εξαιρετικά λευκά. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και φέτος, παρά το γεγονός ότι όλη η αμπελουργία έχει θέμα με τις υψηλές θερμοκρασίες», είπε στη Voria.gr η υπεύθυνη αμπελώνων και ελαιώνων της εταιρείας, γεωπόνος διδάκτωρ Αμπελουργίας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου.

Επένδυση στις ιστορικές ποικιλίες

Η νέα αυτή προσπάθεια έγινε με σεβασμό στις ποικιλίες που αποτέλεσαν σήματα κατατεθέντα του κτήματος. «Κινηθήκαμε σεβόμενοι την ιστορία του κτήματος και τις ποικιλίες που είναι η σημαία μας. Για παράδειγμα, η Μαλαγουζιά είναι η ποικιλία που πρωτοφυτεύτηκε εδώ. Ο Λογοθέτης πήρε εμβόλια από την ορεινή Ναυπακτία, που ήταν ο τόπος καταγωγής της, όπου σάπιζαν γιατί είχε τρομερή υγρασία, τα έφερε εδώ και προσαρμόστηκαν πάρα πολύ καλά. Εδώ μάλιστα η Μαλαγουζιά βγάζει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, που είναι διαφορετικός από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το Ασύρτικο είναι επίσης η ποικιλία που φυτεύτηκε πρώτα εδώ, το 1967. Μια άλλη πρωτιά του κτήματος ήταν το Λημνιό. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Λήμνο, αλλά στην κεντρική Ελλάδα ήταν το πρώτο κτήμα που την καλλιέργησε και για πολλά χρόνια ήταν το μόνο που έβγαζε Λημνιό 100%. Αυτές τις πρωτιές πρέπει να τις σεβαστείς. Το δυστύχημα είναι ότι το Λημνιό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ξηρασία, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα μέρη στα οποία φυτεύτηκε και να το βάλουμε σε πιο προστατευμένα σημεία, για να έχουμε πάντα καλή ποιότητα. Το Αθήρι, αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, επίσης προσαρμόστηκε πολύ καλά εδώ. Από τις διεθνείς ποικιλίες αυτές που συμμετέχουν στο ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτων είναι το Saunignon, το Cabernet Franc και το Syrah που είναι εξαιρετικές. Το Syrah, για παράδειγμα, δεν ξέρω άλλη περιοχή, με εξαίρεση ίσως την Εύβοια, που να προσαρμόζεται τόσο καλά. Κι εδώ πήγε καταπληκτικά φέτος παρά την ξηρασία. Σε αυτές τις ποικιλίες σίγουρα θα επενδύσουμε», ανέφερε η κ. Σπινθηροπούλου.

Πέρα από τις παραδοσιακές ποικιλίες του κτήματος, που πλέον βγαίνουν σε λιγότερες ετικέτες, οι αμπελουργοί πειραματίζονται με νέες «παραλλαγές». «Επειδή το κτήμα διαθέτει μία εξαιρετική ποικιλομορφία, δηλαδή έχει διαφορετικές κλίσεις, διαφορετικούς προσανατολισμούς και διαφορετικά εδάφη, μπορείς να βγάλεις πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την κάθε ποικιλία. Ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια Ασύρτικα, το Ασύρτικο mainland που είναι ουσιαστικά το γενικό του κτήματος και μετά από κάποια αμπελοτόπια, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις διαφορές στην ίδια ποικιλία, την ίδια χρονιά, στην ίδια περιοχή. Επίσης, Μαλαγουζιά με έναν κλώνο που είναι ψιλόρραγη Μαλαγουζιά. Προσπαθούμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της κλωνικής επιλογής, δηλαδή να επιλέξουμε κάποιο υλικό για να φυτέψουμε καινούργιους αμπελώνες», τόνισε.

Το οινοποιείο

Το οινοποιείο που σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Walter Gropius, ιδρυτή του κινήματος Bauhaus, χτίστηκε το 1970 και μαζί με τον αμπελώνα αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική οινοποιία. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινολογίας, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου «ελληνικού» οίνου από Cabernet Sauvignon, το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστο-σχιστολιθικά εδάφη του κτήματος, κατέκτησε τη διεθνή αγορά αποσπώντας βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις.

Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει επισκέψιμο το οινοποιείο, καθώς αυτή τη στιγμή το κτήμα υποδέχεται τους επισκέπτες μόνο στο Μελισσάνθη Experience Hall. Παράλληλα, σχεδιάζονται περιπατητικές διαδρομές και σημεία μέσα στον αμπελώνα, όπου κάποιος θα μπορεί να απολαύσει το κρασί του απολαμβάνοντας τη θέα στον κόλπο.

Πηγή: voria.gr