typothes.gr

Κεντρική Μακεδονία

Ποιοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα

By admin

September 01, 2023

Οι εξοχικές κατοικίες ήταν πάντα δελεαστικές για τουρίστες που ήθελαν να περνούν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού τους στη χώρα μας. Και αν μέχρι πρότινος τους αρκούσε να νοικιάζουν κάποια διαμερίσματα σε τουριστικούς προορισμούς της αρεσκείας τους, εξοχικές κατοικίες ή και άκρως πολυτελείς βίλες, πλέον έχουν μπει στη διαδικασία απόκτησης εξοχικού ή οικοπέδου, όπου θα κατασκευάσουν κατοικία, ή και οικοπέδου με οίκημα εντός αυτού.

Από ποιες χώρες είναι τελικά αυτοί που επενδύουν σε εξοχικές κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα και τι αναζητούν;

Χαλκιδική

Για τα οικόπεδα η ζήτηση προέρχεται από Ολλανδούς, Τσέχους και Γερμανούς κατά κύριο λόγο. Στα οικόπεδα η θέση και η απόσταση από τη θάλασσα αποτελούν τις κυριότερες παραμέτρους για την επιλογή των ενδιαφερόμενων, αλλά και για τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης.

Για τις εξοχικές κατοικίες το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, τη Νικήτη, περιοχή που αγαπούν ιδιαίτερα οι Σέρβοι, και την Καλλιθέα. Τη μερίδα του λέοντος στην απόκτηση εξοχικών κατοικιών κρατούν οι Βαλκάνιοι (Ρουμάνοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι). Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις Ισραηλινών, Ολλανδών αλλά και Γερμανών.

Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλείς περιοχές της Χαλκιδικής κυμαίνονται από 2.600 ευρώ έως 3.700 ευρώ ανά τμ, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα αλλά και τις παροχές που προσφέρουν.

Σαμοθράκη

Μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα πλέον εναλλακτικά νησιά της χώρας. Πλέον ζει ρυθμούς εντατικής ανοικοδόμησης και ζήτησης τόσο από μέχρι πρότινος τουρίστες που την αγάπησαν και αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους καλοκαιρινή κατοικία όσο και από επενδυτές και κατασκευαστές που διαβλέπουν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του real estate του νησιού. Ο λόγος για τη Σαμοθράκη, στην οποία αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 45 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες είναι διάσπαρτες στο μυστηριακό νησί. Οι επενδυτές είναι τόσο Έλληνες όσο και ξένοι, προερχόμενοι μεταξύ άλλων από το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε παλιές κατοικίες στη Χώρα που θέλουν αναπαλαίωση είτε στα Αλώνια, στα Θερμά και στο Λάκωμα.

Η μέση τιμή του για τις νέες κατοικίες έως 5 έτη αγγίζει τα 1.600 ευρώ (έναντι 1500 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ στο ήμισυ πέφτει η τιμή του τμ, στα 800 ευρώ, αν πρόκειται για παλαιότερη κατοικία.

Θάσος

Η τελευταία εικοσαετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «χρυσή εποχή» για τη Θάσο σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων από Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες που επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή, εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της και εν συνεχεία αποφάσισαν να επενδύσουν είτε αγοράζοντας παραθεριστική κατοικία για τους ίδιους είτε αγοράζοντας ακίνητα με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση.

Η τιμή ανά τμ για κατοικίες πενταετίας αγγίζει τα 2.000 ευρώ (παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8% μέσα σε έναν χρόνο), ενώ για άνω των πέντε ετών τα 1.200 ευρώ.

Νησιά Σποράδων

Την Αλόννησο επιλέγουν… βαριά κυρίως πορτοφόλια, με Γερμανούς, Ιταλούς και Βρετανούς να χτίζουν σπίτια που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Τα παλιά σπίτια που εκτείνονται σε 70-80 τμ. στη Χώρα φτάνουν περίπου στις 100.000 ευρώ.

Βρετανοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Νοτιοαφρικάνοι είναι οι κυριότεροι αγοραστές στη Σκιάθο. Ένα απλό εξοχικό πωλείται μεταξύ 120.000-150.000 ευρώ.

Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Πολωνοί και εσχάτως Νοτιοαφρικανοί είναι οι βασικοί αγοραστές στη Σκόπελο. Ένα σπίτι 70 τμ. πωλείται προς 80.000 ευρώ.

Νησιά του Βορείου Αιγαίου

Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από ΗΠΑ-Καναδά. Στην πόλη, τα νέα σπίτια πωλούνται προς 1.200 ευρώ ανά τμ. Στα χωριά του νησιού, υπάρχουν πέτρινα σπίτια προς 30.000 ευρώ. Τα αρχοντικά του Κάμπου με μεγάλα τείχη που προστατεύουν από ανέμους ξεκινούν από 500.000 ευρώ.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ επενδύουν κυρίως στη Λέσβο. Οι τιμές για αρχοντικά ξεκινούν από 450.000 ευρώ. Στον Μόλυβο, τα σπίτια πωλούνται προς 60.000 ευρώ και οι βίλες προς 300.000 ευρώ.

Τη Σάμο προτιμούν για να αποκτήσουν εξοχική κατοικία Βορειοευρωπαίοι, Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κινέζοι και Άραβες. Κυρίως επιλέγουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, με την τιμή ξεκινά από 15.000 ευρώ.

Την Ικαρία επιλέγουν Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί. Παλιό πέτρινο σπίτι πωλείται προς 80.000 ευρώ.

Πηγή: voria.gr