Ενημέρωση

Η νέα γενιά κατακτά την κορυφή στο παγκόσμιο τένις: Ο Alcaraz, η Swiatek και η παρέα τους!

By admin

August 25, 2023

Πριν από δυο χρόνια δε θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς, πως σε ένας αγώνας μεταξύ του Νόβακ Τζόκοβιτς και ενός ανερχόμενου μεν, νεαρού και συγκριτικά άπειρου δε, Ισπανού τενίστα, θα κατέληγε στην απόλυτη ανατροπή δίνοντας το βήμα στη νέα γενιά να λάμψει στους αγωνιστικούς χώρους και σιγά σιγά να κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Κάρλος Αλκαράθ κέρδισε το δεύτερο του Grand Slam νικώντας τον Σέρβο τενίστα φέτος και όλος ο κόσμος άρχισε να μιλά για το νέο ταλέντο ενός παίκτη που μοιάζει να έχει προσγειωθεί από τον Άρη.

Και μετά από αυτό, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι όλοι οι μπουκς, καθώς και οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα, θα έδιναν παρόμοιους αγώνες – μεταξύ βετεράνων που για χρόνια μονοπωλούσαν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και σχετικά νέων ταλέντων που εκπροσωπούνται από τη νέα γενιά – πολλές φορές με σοβαρό πλεονέκτημα στα όχι και τόσο ηχηρά ονόματα, δίνοντας έτσι το ‘σήμα’ για το πόσο φαβορί είναι τελικά τα μέχρι τώρα φαβορί!

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο τένις είναι μια σταδιακή αλλά και πολύ έντονη αλλαγή, που προέρχεται από την εισροή νέων ανθρώπων που δείχνουν να έχουν διαφορετικά ταλέντα, διαφορετικά εφόδια, διαφορετική αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στο στόχο τους από τα κλασσικά πλέον ονόματα στο άθλημα. Η αλλαγή αυτή θα γίνεται πλέον ακόμη πιο αντιληπτή και στον κόσμο του στοιχήματος, καθώς ολοένα και περισσότερο θα πρέπει να προσέχει κανείς το υποτιθέμενο αουτσάιντερ και να επιλέγει όχι πάντα τα μεγάλα και ηχηρά ονόματα ενός αγώνα, αλλά αυτά που έχουν μεγαλύτερη δυναμική κι ας μην είναι τα απόλυτα φαβορί – για περισσότερες συμβουλές πατήστε εδώ.

Η τριάδα Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ μοιάζει πλέον λίγο παρωχημένη, όχι ως προς το αθλητικό μεγαλείο τους, όσο σε σχέση με το στυλ, το παιχνίδι και τη δύναμη τους. Φαίνεται πως η νέα γενιά αποτελείται από παίκτες που έχουν μοναδικές ικανότητες, έχουν εξωπραγματική ταχύτητα και είναι πραγματικά ακούραστοι. Φυσικά παίκτες σαν τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ (δε λέμε για τον Φέντερερ γιατί έχει αποσυρθεί ήδη) δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ, ίσως όμως επισκιαστούν από τα νέα ταλέντα…

Με 3 στους 10 κορυφαίους παίκτες τενις στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης να βρίσκονται μάξιμουμ στο 20ο έτος της ηλικίας τους (ο Ισπανός Carlos Alcaraz, ο Δανός Holger Rune και o Ιταλός Jannik Sinner) και  2 στις 10 κορυφαίες παίκτριες αντίστοιχα μάξιμουμ στο 22ο έτος (η Πολωνή Iga Swiatek και η Αμερικανίδα Coco Gauff) καταλαβαίνουμε πως μπορεί όλο αυτό να εξελιχθεί! Έρχεται μια νέα εποχή στο άθλημα, με μια γενιά να αναλαμβάνει τα ηνία και να γράφει ιστορία πριν ακόμα κλείσει δύο δεκαετίες στη ζωή!

Η είδηση δεν είναι μόνο ότι έχουμε τόσους πολλούς νεαρούς παίκτες στην κορυφή, αλλά και το ότι υπάρχει μια γενικότερη δυναμική στη νέα γενιά, που φαίνεται πως έρχεται να τα σαρώσει όλα. Πέραν της πεντάδας που βρίσκεται ήδη στα τοπ 10, έρχονται με φόρα ονόματα όπως η Κινέζα Zheng Qinwen, ο Iταλός Lorenzo Musetti καθώς και πολλοί άλλοι που έχουν ήδη κατακτήσει τίτλους και ανεβαίνουν στο παγκόσμιο στερέωμα.

Παρόλο που σε αυτή τη νέα γενιά προφανώς λείπει όλη η εμπειρία και όλη η σοφία των σπουδαίων και μεγαλύτερων σε ηλικία αθλητών, οι νέοι παίκτες καταφέρνουν να δώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό και φρέσκο που τελικά εξισορροπεί τη ζυγαριά και πολλές φορές την κάνει να γέρνει προς το μέρος τους! Έχουν εκπληκτική ταχύτητα, ανυπολόγιστη δύναμη και αντοχή, ανικανοποίητη “πείνα” για νίκη και τρομερή στοχοπροσήλωση. Πέφτουν και ξανασηκώνονται όπως θα έκανε ένα μικρό παιδί, αλλά παίζουν το παιχνίδι τους όπως ένας έμπειρος επαγγελματίας παίκτης.

Έχουν αυτή τη σωματική ικανότητα και την πνευματική διαύγεια, που συχνά δε συμβαδίζουν λόγω της ηλικίας και της σχετικής απειρίας τους. Είναι τόσο αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν μάθει ή και έχουν αντιγράψει από μεγαλύτερους τενίστες, στον αγωνιστικό χώρο, που όλοι μοιάζουν σαν να είναι γεννημένοι για το τένις και για τίποτα άλλο.

Οι τρεις μεγάλοι κατά κάποιο τρόπο εκθρονίζονται τον τελευταίο καιρό, δίνοντας τη θέση τους σε αυτή τη νέα ταλαντούχα γενιά. Ο Ρότζερ Φέντερερ έχει ήδη αποσυρθεί, αλλά ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς που είναι ακόμη ενεργοί, βλέπουν αυτή τη νέα γενιά να γίνεται όλο και πιο επιθετική, καθώς ανεβαίνει στην κατάταξη και την αντιμετωπίζουν όχι με κάποια ανωτερότητα που ίσως θα ταίριαζε στην δική τους ιστορία και καριέρα, αλλά με την ίδια έκπληξη που νιώθουμε και όλοι εμείς βλέποντας το μεγαλείο τους να ξετυλίγεται.