Το πρώτο της οργανωμένο γκρουπ Μαλτέζων τουριστών θα υποδεχθεί τον Ιούλιο η ανατολική Χαλκιδική, δρέποντας τους πρώτους καρπούς από την προσπάθεια του δήμου Αριστοτέλη να ανοίξει την τουριστική αγορά της Μάλτας, μια αναξιοποίητη μέχρι στιγμής αγορά, αφού θεωρείται ανταγωνιστική προς τη χώρα μας. Η άφιξη αυτή κρύβει πίσω της ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την επωνυμία «Πράσινα Μεσογειακά Νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη επεδίωξαν να προσεγγίσουν μεσογειακά νησιά και να αντλήσουν από την τουριστική δεξαμενή των ντόπιων, που πηγαίνουν επίσης διακοπές. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Μαλτέζοι κάνουν τέσσερις φορές τον χρόνο διακοπές και αγαπούν το καλό φαγητό και τα καλά κρασιά, δύο στοιχεία που διαθέτει σε αφθονία η Ανατολική Χαλκιδική.
Έτσι, τον Ιούλιο του 2022 επισκέφθηκε τη Μάλτα μια αντιπροσωπεία του δήμου και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έγινε στην Ανατολική Χαλκιδική ένα fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) από tour operator, που είχε την ευτυχή κατάληξη της πρώτης άφιξης οργανωμένου γκρουπ από τη Μάλτα. Το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή ως επιλογή στον κατάλογο του μεγαλύτερου tour operator της Μάλτας θεωρείται ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη συνέχεια.
Τον Οκτώβριο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερο fam trip tour operator από τη Μάλτα, για την προετοιμασία της επόμενης σεζόν και την προσέλκυση και νέων ροών προς την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Η μαλτέζικη κουζίνα τουριστική γέφυρα
Στο πλαίσιο αυτής της σύσφιξης δεσμών και με τη λογική του αμοιβαίου οφέλους, η πλευρά της Ανατολικής Χαλκιδικής υποδέχθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στη φετινή Kouzina –τη γαστρονομική δράση-θεσμό της περιοχής- έναν Μαλτέζο σεφ, τον Emie Brieffa, που ανέλαβε να συστήσει τη μαλτέζικη γαστρονομία σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Αμμουλιανή και την Ακτή Κομίτσα. Στην πρώτη, στην παραλία Καραγάτσια ο Μαλτέζος σεφ προετοίμασε μαλτέζικο street food με τοπικά προϊόντα, σε μια γαστρονομική δικτύωση Αμμουλιανής και Μάλτας που εντυπωσίασε. Συναντήθηκε μάλιστα γαστρονομικά με τους chef Σοφία Γεωργακάκη και Γιάννη Αγγελούδα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που από την πλευρά τους έδωσαν την πινελιά της τοπικής κουζίνας με μικρασιατικές επιρροές.
Στη δεύτερη εκδήλωση στην Ακτή Κομίτσα ο προσκεκλημένος chef από τη Βαλέτα και ο executive chef του Αvaton Luxury Villas Resort, Πάνος Παπαδόπουλος, άφησαν τον Άθωνα και τη θάλασσα να τους προσφέρουν έμπνευση και την προαθωνική γη τα προϊόντα της και οδηγήθηκαν σε ένα γαστρονομικό «πάντρεμα» Μάλτας και Ανατολικής Χαλκιδικής.
Με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών θα διοργανωθεί στο τέλος της σεζόν ένα workshop με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της Ανατολικής Χαλκιδικής, ώστε να γνωρίσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους καλύτερα τη Μάλτα. «Είναι μια αμφίδρομη σχέση αυτή που χτίζουμε με τη Μάλτα, στην οποία έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε, συστήνοντας τον τουριστικό μας πλούτο στη μεσογειακή αυτή χώρα. Η Ανατολική Χαλκιδική έχει να προσφέρει πολλά και στον πιο απαιτητικό τουρίστα» αναφέρουν στελέχη του δήμου Αριστοτέλη.
Πηγή: voria.gr