youtube

Featured

Τρία σπάνια φιλμάκια για τη Χαλκιδική του χθες

By admin

May 19, 2023

Τρία σπάνια βίντεο του Γιώργου Χατζηδάκη μας ταξιδεύουν στη Χαλκιδική της δεκαετίας του 1970. Βόλτες στη Κασσάνδρα, στον Σταυρό και στην Ουρανούπολη μας φέρνουν στο νου αναμνήσεις από μια άλλη εποχή. Μεταφερθείτε στην Χαλκιδική -λίγα χρόνια πριν- παρακολουθώντας τα φιλμάκια που δημοσίευσε στο youtube το Aylon Film Archives.

Νέα Μουδανιά – Νέα Ποτίδαια. Διασχίζοντας τη χερσόνησο της Κασσάνδρας

Βρισκόμαστε σε μια μικρή μαρίνα με ζαχαροπλαστείο και καφέ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στη Μακεδονία. Ένα λεωφορείο με προορισμό την Θεσσαλονίκη διασχίζει ένα κεντρικό δρόμο, στον οποίο βλέπουμε πλήθος μαθητριών με τις ποδιές τους, αλλά και μερικούς νεαρούς με τύμπανα στα χέρια, να περπατούν.

Στη συνέχεια ο κινηματογραφιστής με τη συντροφιά του έχουν σταματήσει στην παλιά γέφυρα Νέας Ποτίδαιας που ενώνει την διώρυγα της Κασσάνδρας, της ομώνυμης χερσονήσου, με τη Χαλκιδική. Το ηλικιωμένο ζευγάρι κοιτάζει έναν μικρό όρμο με βαρκούλες και καΐκια και παρατηρεί την γέφυρα, αλλά και τη διώρυγα της Κασσάνδρας. Οδικές ταμπέλες κι ένας νέος άντρας στη γέφυρα, με φόντο τη διώρυγα. Μια μεγάλη πινακίδα στη μία όχθη καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Στη συνέχεια η παρέα επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και συνεχίζουν τη διαδρομή τους εντός της χερσονήσου. Παρακολουθούμε μια πινακίδα με κατεύθυνση τα Νέα Μουδανιά και τη Νέα Σκιώνη, την ακτογραμμή και μία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατοικία.

Δείτε το βίντεο:

Στον δρόμο προς τον Σταυρό Χαλκιδικής

Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στη Χαλκιδική, στην επαρχιακή οδό μεταξύ του χωριού Βαρβάρα και της Ολυμπιάδας. Βλέπουμε την οδική πινακίδα που κατευθύνει προς τον Σταυρό. Στη συνέχεια, ύστερα από διαδρομή στο δάσος, βλέπουμε στο βάθος τον παραλιακό οικισμό Ολυμπιάδα και τα αρχαία Στάγειρα. Μετά βρισκόμαστε στον Σταυρό, κωμόπολη και έδρα του Δήμου Βόλβης. Βλέπουμε τις ψαρόβαρκες και έναν άνδρα να οδηγεί τα τρία μουλάρια του. Πλάνα με τα πλούσια δέντρα της προκυμαίας, με μια πινακίδα να αναγράφει «Το πράσινο είναι πολιτισμός».

Δείτε το βίντεο:

Απόψεις της Ουρανούπολης

Το βίντεο του Γιώργου Χατζηδάκη μας πηγαίνει στην Ουρανούπολη, παραθαλάσσιο χωριό του νομού Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Η Ουρανούπολη αποτελεί την πύλη εισόδου για το Άγιον Όρος, που ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», καθώς στη χερσόνησο φιλοξενούνται είκοσι μονές, δώδεκα σκήτες και πολλές ασκητικές γωνιές. Ένα πανοραμικό πλάνο αποκαλύπτει μέρος του οικισμού, της παραλίας στον Κόλπο του Αγίου Όρους, καθώς και τον Πύργο της Ουρανούπολης, βυζαντινό κτίσμα, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα. Η συνέχεια σ’ έναν λιμενοβραχίονα μπροστά στον Πύργο. Πλοιάρια από τα οποία αποβιβάζονται επισκέπτες, προμηθευτές αγαθών, μοναχοί και ασκητές της χερσονήσου του Άθω. Ο φακός ακολουθεί έναν ηλικιωμένο μοναχό. Στην μικρή προβλήτα βαρκούλες και επιβατικά πλοιάρια. Ένα γενικό πλάνο του μοναχικού, ψηλού και χτισμένου στην άμμο Πύργου, που αποτελεί συγκρότημα με τον μικρό οχυρό περίβολο κι έναν παλιό ταρσανά. Ο Πύργος ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους χώρους του λειτουργεί μουσείο και οργανώνονται εκθέσεις. Στιγμές από την καθημερινότητα του χωριού, μια άμαξα με άλογα, πινακίδα του πανδοχείου «Ο ΑΘΩΣ» του Μ. Ρήγα, μοναχοί κινούνται στους δρόμους και επιστροφή της κάμερας στην καταγραφή- παρατήρηση του Πύργου από διαφορετικές γωνίες. Ένα καΐκι απομακρύνεται απ’ την ακτή. Τελευταία πλάνα καθώς φεύγουμε από την Ουρανούπολη, στον δρόμο προς Ιερισσό, όπου διακρίνουμε το νησί Αμμουλιανή.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Aylon Film Archives / Γιώργος Χατζηδάκης, parallaximag.gr