Ανοδικά κινείται η βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20%-30% στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν σε συνέντευξη τύπου ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, ενώ τα έσοδα από το Airbnb αποτελούν περί το 55% των τουριστικών εσόδων της χώρας, ξεπερνώντας τα ξενοδοχεία και φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε 4,5 δισεκατ. ευρώ έναντι 3,3 δισεκατ. ευρώ το 2022.
Στη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) έχουν μπει περί τα 3.000 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και 4.500 στη Χαλκιδική, με τη ζήτηση-ενδιαφέρον για αυτά να προέρχεται κατά 45% και 60% αντίστοιχα από Βαλκάνιους. Πανελλαδικά οι κλίνες Airbnb εκτιμώνται στις 500.000. Η βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τόνισε επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς και οδήγησε στο να αντιμετωπίζεται πλέον η κατοικία ως επενδυτικό προϊόν και έκανε λόγο για ανάγκη μεν να μπουν κάποιοι κανόνες αλλά όχι σε βαθμό που θα “πνίξουν” τη συγκεκριμένη αγορά.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργάκος υπογράμμισε ότι επί του παρόντος στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προαναγγελθεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή 30.000-40.000 τ.μ. για ξενοδοχεία και διαμερίσματα και εάν υλοποιηθούν όλες “τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια άλλη πόλη”.
Ενστάσεις για το timing του προγράμματος “Σπίτι μου” – Έλλειψη ακινήτων, γίνονται ακόμη και πλειοδοσίες
Τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και ο κ. Ποταμιάνος εξέφρασαν ενστάσεις για το timing της υλοποίησης του προγράμματος “Σπίτι μου”, τονίζοντας ότι φέρνει στρεβλώσεις σε μια ήδη καταπονημένη αγορά διότι τα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος είναι πολύ λίγα και η πρότερη ήδη μεγάλη ζήτηση σε συνδυασμό με το εν λόγω πρόγραμμα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, ενώ επίσης άσκησαν κριτική για το ότι οι αρμόδιοι δεν πήραν τη γνώμη των ειδικών της κτηματαγοράς.
Πρόταση που κατέθεσαν από την πλευρά τους οι κ.κ. Ποταμιάνος και Γεωργάκος είναι η σύμπραξη κράτους και ιδιωτών (ΣΔΣΙΤ) για την κατασκευή νέων ακινήτων, ενώ επίσης εκτίμησαν ότι μπορεί οι αρμόδιοι του προγράμματος να ήλπιζαν ότι θα μπουν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ακίνητα από τα funds αλλά – κατά την άποψή τους – αυτό δεν θα γίνει διότι οι χρόνοι αγοραπωλησιών ακινήτων από funds όπως σημείωσαν είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους από τους όρους του προγράμματος.
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Γεωργάκο, στη Θεσσαλονίκη από τα 10 ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» μόλις στα δύο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προχωρούν στο επόμενο βήμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε ότι μέχρις στιγμής έχουν υποβληθεί 26.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, από τις οποίες έχουν προεγκριθεί οι 3.500 και “κουμπώνουν” σε αυτές τις προεγκρίσεις 716 ακίνητα, χωρίς μάλιστα αυτό να σημαίνει ότι θα προχωρήσουν οι εν λόγω αγοραπωλησίες.
Επισημάνθηκε μάλιστα σχετικά ότι στην πράξη γίνονται ακόμη και πλειοδοσίες για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Πηγή: grtimes.gr