Featured

Χαλκιδική: Τουρισμός και κλιματική αλλαγή πιέζουν την επάρκεια νερού

By admin

March 31, 2023

Ορατό σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει περιοχές της Χαλκιδικής, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία, λόγω του τουρισμού. Τι δηλώνουν για το θέμα της επάρκειας νερού, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κασσάνδρας, Γιάννης Μιτελούδης και Νέας Προποντίδας, Χαράλαμπος Σαρόγλου.

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχεται σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς από τη μια η κλιματική αλλαγή και από την άλλη η αυξημένη τουριστική ανάπτυξη, περιορίζουν τα αποθέματα νερού.

Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες και η εξασφάλιση νερού για κατοίκους και τουρίστες, αποτελούν έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τις δημοτικές αρχές, οι οποίες λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, έχουν περιορισμένα «βέλη στις φαρέτρες τους» και κυρίως πάρα πολλές γεωτρήσεις, με τις οποίες προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα καλοκαίρια, όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερες περιοχές παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας, είτε με τη μορφή της χαμηλής πίεσης, είτε με διακοπές υδροδότησης, ενώ επηρεάζεται φυσικά και η ποιότητα του αντλούμενου νερού.

Γ. Μιτελούδης: Να βοηθήσει και ο κόσμος με λελογισμένη χρήση του νερού

Για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Κασσάνδρας, Γιάννης Μιτελούδης.

Μιλώντας στο GRTimes, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση, επισημαίνοντας πως αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς η τεράστια ανοικοδόμηση συνεπάγεται πως όλοι θέλουν νερό που πρέπει να εξασφαλιστεί.

«Η Κασσάνδρα είναι ένα “νησί”. Ο υδροφόρος ορίζοντας δυστυχώς κάποια στιγμή θα αρχίσει να στερεύει» αναφέρει, προσθέτοντας πως και η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει όλο και πιο πολύ την κατάσταση.

Ο κ. Μιτελούδης περιγράφει την ίδια στιγμή ως εξαιρετικά μεγάλο και περίπλοκο το δίκτυο ύδρευσης των οικισμών του δήμου, που συνολικά διαθέτει περίπου 45.000 υδρόμετρα, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για τα δεδομένα ενός δήμου που έχει κάτω από 20.000 μόνιμους κατοίκους.

«Στο νότιο τμήμα του δήμου, προς το Παλιούρι, το εξωτερικό δίκτυο είναι περίπου 45 χλμ. Ταξίδι ολόκληρο κάνει το νερό. Αυτό, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να το καταλάβει. Για αυτό είμαστε συνέχεια με ανακοινώσεις και ελέγχους, προκειμένου να ζητήσουμε από τους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση πλέον. Δεν γίνεται συνέχεια πχ να ποτίζουμε το γκαζόν. Και αν το θέλουμε τόσο, να βάλουμε μια άλλη ποικιλία που μπορεί να αντέχει την ξηρασία» λέει ο αντιδήμαρχος.

Ειδικά για τους θερινούς μήνες, τονίζει πως οι απότομες αυξήσεις του πληθυσμού δεν μπορούν να επιτρέψουν πλήρη επάρκεια, καθώς δεν προλαβαίνουν ούτε οι δεξαμενές να γεμίσουν, ούτε οι γεωτρήσεις να δουλέψουν όπως πρέπει.

Αναφορικά με τα έργα που αφορούν στο νερό, σημείωσε πως η σημερινή διοίκηση του δήμου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και κατάφερε να εντάξει δύο μονάδες επεξεργασίας θαλασσινού νερού και αφαλάτωσης, μια στη Σταυρονικήτα στην περιοχή Σάνη και μια στο Πευκοχώρι.

Την ίδια στιγμή όπως λέει, είναι σε πορεία υλοποίησης ένα μεγάλο πρότζεκτ που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση και που αφορούσε γεωτρήσεις, δίκτυα και δεξαμενές, το οποίο όμως «κολλούσε» ως προς το γεωθερμικό πεδίο, στο Βόρειο τμήμα του δήμου στο οποίο υπάρχουν και τα νερά. Εκτίμησε πως με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει, το έργο θα ξεμπλοκάρει.

Υπενθύμισε ακόμη την εξασφάλιση χρηματοδότησης με περίπου 6 εκ. ευρώ, για την προμήθεια 12.000 έξυπνων μετρητών, που θα βοηθήσουν επίσης στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης του δικτύου.

«Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Η πικρή αλήθεια είναι αυτή» επανέλαβε, θυμίζοντας και το τεράστιο ενεργειακό κόστος για το νερό που κλήθηκε ο δήμος να καλύψει το περυσινό καλοκαίρι, λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα και το οποίο από τα 2 εκ. ευρώ, εκτίναξε περίπου στα 4 εκ. ευρώ τα έξοδα.

«Παρά ταύτα ο δήμος δεν προέβη σε καμία αύξηση. Πρέπει να υποστηρίξουμε και τις επιχειρήσεις και τον κόσμο, να μπορέσουν να επιβιώσουν. Θέλει μια συλλογική προσπάθεια όμως» κατέληξε ο κ. Μιτελούδης

Χαρ. Σαρόγλου: Θα κάνουμε και φέτος ότι χρειαστεί για την επάρκεια σε νερό.

Με νέες γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές προσπαθεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού, όπως αναφέρει στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Σαρόγλου.

«Έχουμε κάνει μέχρι τώρα 6 νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του π. δήμου Μουδανιών, για τις οποίες όμως πρέπει να μας χρηματοδοτήσει και το κράτος για τους αγωγούς. Τα κόστη είναι τεράστια» δήλωσε ο κ. Σαρόγλου, προσθέτοντας πως και ο δήμος του δεν αύξησε τα τέλη.

Αναγνωρίζει ότι ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, η οποία μάλιστα φέτος αρχίζει νωρίς, το πρόβλημα είναι σημαντικό, λέγοντας πως τα μέτρα που είχε λάβει πέρυσι, θα επαναληφθούν αν χρειαστεί και φέτος.

«Τους κόβω τα αρδευτικά, ειδικά Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Ορισμένες κοινότητες έχουν αρδευτικά μικτά, δηλαδή ύδρευσης, άρδευσης, και αυτά τα κλείνω. Δεν τους επιτρέπω να ποτίζουν τις ώρες τις αιχμής. Το καταλαβαίνουν και συμμορφώνονται» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Όπως λέει ο κ. Σαρόγλου, πέρυσι, όταν οι ανάγκες ήταν μεγάλες, ο δήμος είχε μεταφέρει νερό με ανοξείδωτα βυτία από άλλα δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να ενισχύσει τα Μουδανιά και πως το ίδιο είχαν κάνει και ξενοδοχεία της περιοχής.

Οι δε γεωτρήσεις κατά τον αντιδήμαρχο, πιέζονται σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι, ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, λέγοντας ως παράδειγμα πως κάποια που βγάζει 30 κυβικά, μπορεί να πέσει στα 15, ακόμα και στα 10, με αποτέλεσμα να πέφτει και η τάση του νερού.

Πέρα από τις γεωτρήσεις, ο κ. Σαρόγλου δήλωσε ότι από πλευράς έργων έχει φτιαχτεί ένα φράγμα στην Πορταριά με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ στην Τρίγλια δημοπρατείται ένα φράγμα ενός χειμάρρου για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το νερό, έστω αρδευτικά.

Τέλος τονίζει πως στον Βιολογικό του Διονυσίου, βρίσκεται στο τελικό στάδιο το έργο που θα επιτρέψει την άρδευση 2.500 στρεμμάτων.

*Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης στο GRTimes Πηγή φώτο Δήμος Νέας Προποντίδας