unsplash.com

Ελλάδα

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

By admin

February 17, 2023

Ας απολαύσουμε το σκηνικό του καιρού μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, γιατί από την Τρίτη ένα ψυχρό ρεύμα πάλι επισκέπτεται το νησί και τη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας αποφεύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη νέα αλλαγή του καιρού, ενώ αρκετοί πάντως μετεωρολόγοι των Αθηνών κάνουν λόγο για νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που θα πρέπει να το περιμένουμε από το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και μπορεί σταδιακά να μας ταλαιπωρήσει μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου.

Πάντως, με την ψύχραιμη στάση που τον διακρίνει αλλά και την ευστοχία του επίσης, όπως φάνηκε και με την “Μπάρμπαρα”, ο Μανόλης Λέκκας λέει στο neakriti.gr πως «από σήμερα θα δούμε σταδιακή βελτίωση του καιρού. Διατηρείται η σχετική ηλιοφάνεια. Και οι άνεμοι θα διατηρήσουν τη βόρεια κατεύθυνσή τους αλλά θα είναι πιο εξασθενημένοι, στα 3 και τοπικά 4 μποφόρ. Και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές το πρωί, αλλά οι μέγιστες, λόγω της ηλιοφάνειας, αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου»…

Για σήμερα Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, ο Μανόλης Λέκκας προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι καλές θερμοκρασίες, κάτι που θα ισχύσει και για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. «Ηλιοφάνεια ως επί το πλείστον. Βέβαια πρόσκαιρα θα υπάρχουν και κάποιες νεφώσεις. Αλλά δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω πέρα από την αύξηση των νεφώσεων. Κατά τ’ άλλα ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Οι άνεμοι θα ξεκινήσουν από δυτικές διευθύνσεις. Η έντασή τους μόνο για την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) θα φτάσει στα 4 και τοπικά στα 5 και 6 μποφόρ για τα βόρεια πελάγη και για τα δυτικά του νησιού. Αλλά θα εξασθενήσουν πάλι την Παρασκευή το βράδυ. Και η θερμοκρασία από την Παρασκευή θα ανεβαίνει σιγά-σιγά σε υψηλότερα επίπεδα και δεν αποκλείεται μέσα στο σαββατοκύριακο να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τη μέγιστη θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου, ενώ η ελάχιστη θα παραμένει σε χαμηλά αλλά και σε ανεκτά για την εποχή επίπεδα…».

Πότε επιστρέφει το κρύο

Ωστόσο, συμφωνεί και ο ίδιος ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο νησί από την Τρίτη και μετά. Αλλά ξεκαθαρίζει ότι «δείχνει πράγματι ότι κατεβαίνει μια ψυχρή αέρια μάζα από την Τρίτη και μετά, έχει “προειδοποιήσει” όμως πέντε φορές. Αλλά για να πούμε κάτι ως είδηση, θα πρέπει να το δούμε σαν φαινόμενο να δείχνει μια σταθερότητα», σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα. Πάντως, μέχρι στιγμής, αυτό που θα επιθυμούσε ο ίδιος να προβλέψει είναι ότι, «σε κάθε περίπτωση, ό,τι σκηνικό και αν θα δούμε, θα είναι πάντα μέσα στο πλαίσιο της εποχής αυτής και όχι κάτι μη φυσιολογικό…».

Ο ίδιος τέλος δε θέλει να αναφερθεί ούτε σε χιόνια, ούτε σε βροχές. Αλλά αρκείται κάνοντας λόγο σίγουρα για την επιστροφή του κρύου μέσα από την αλλαγή του καιρού από την ερχόμενη Τρίτη και μετά…

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας

Πάντως, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είναι ανάμεσα σε εκείνους που προειδοποιούν ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας έρχεται νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο μετεωρολόγος του Open τονίζει ότι «ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετές και επικίνδυνες κακοκαιρίες, όπου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου».

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, «η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική θα ανοίξει τον δρόμο στο πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα, επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό υπολογίζουμε να συμβεί περίπου μία με δύο εβδομάδες αφότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης.

Το ερώτημα τώρα που γεννάται είναι πώς αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας. Σαφείς απαντήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τύπο καιρού που θα προκύψει. Σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ένα διάστημα με κακοκαιρίες και πολύ πιθανό με αρκετό κρύο. Αν θα χιονίσει όμως, πού και πόσο, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλά γεωγραφικά θα φτάσει αυτό το πολικό ψύχος και πώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της Μεσογείου, της Αδριατικής αλλά και της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως, οι ενδείξεις θέλουν μετά και από αυτό το ανοιξιάτικο καιρικό διάλειμμα να ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετές και επικίνδυνες κακοκαιρίες, με τις οποίες μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου (κατά διαστήματα)», αναφέρει μεταξύ των άλλων.

Πηγή: neakriti.gr