Συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία AP

Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και ο Ερντογάν παίζει το “χαρτί” των συλλήψεων

By admin

February 13, 2023

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία έκανε λόγο για περισσότερους από 33.000 νεκρούς.

Σχεδόν επτά ημέρες μετά το καταστροφικό “χτύπημα” του Εγκέλαδου, οι δύο χώρες παραμένουν βυθισμένες στο θρήνο. Οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα “σβήνουν” συνεχώς και η οργή του λαού οξύνεται.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν παραμένουν ανυπολόγιστες, τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες, μαζί με το πένθος τους, καλούνται πλέον να ξεκινήσουν από το μηδέν. Βρίσκονται αντιμέτωποι με το βασικότερο ζήτημα, αυτό της επιβίωσης.

Μια μητέρα με το παιδί της στους δρόμους της Τουρκίας AP

Κατά την αποχώρηση της ΕΜΑΚ από τις πληγείσες περιοχές, οι Τούρκοι διασώστες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους, για τη συνδρομή τους σε αυτό το δύσκολο έργο.

“Φίλοι Έλληνες, οι Τούρκοι, τα αδέρφια σας, θα είναι δίπλα σας”, ήταν τα λόγια εκπροσώπων των τουρκικών δυνάμεων.

Παρόμοιο ήταν το κλίμα ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Αντιόχεια, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Ο Τσαβούσογλου επέλεξε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα του να αφήσει πίσω την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας και δήλωσε “πολύ χαρούμενος” που υποδέχθηκε τον Νίκο Δένδια.

Ενδεικτικός ήταν και ο θερμός εναγκαλισμός των δύο ανδρών, με τον Έλληνα υπουργό να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”.

Μετέφερα στον @MevlutCavusoglu τα ειλικρινή συλλυπητήρια Κυβέρνησης & λαού της 🇬🇷 για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας στην 🇹🇷 & την υπερηφάνεια μου για τους διασώστες μας. Συμφώνησα ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. pic.twitter.com/Udqa5JHPVJ

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023

Σεισμός στην Τουρκία: 113 εντάλματα σύλληψης για τα κτίρια που κατέρρευσαν

Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αναφέρουν ότι τα άτομα που συλλαμβάνονται είναι εργολάβοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί που συνδέονται με ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ της Δευτέρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι με βάση μια αρχική αξιολόγηση περισσότερων από 170.000 κτιρίων, 24.921 σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

Συντρίμμια του φονικού σεισμού AP

“Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων”, είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα.

“Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς”, είπε.

Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών ο Ερντογάν

Καθώς η δημόσια οργή συνεχίζει να αυξάνεται στην Τουρκία για το μέγεθος της καταστροφής και τον ρυθμό των προσπαθειών διάσωσης, οι συλλήψεις είναι πιθανό να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσείσει την ευθύνη, εν όψει των τουρκικών εκλογών.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι δεν λογοδοτεί για τα έσοδα της ειδικής εισφοράς που επιβλήθηκε μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ για να διασφαλίσει ότι οι πολυκατοικίες και τα γραφεία θα είναι πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.

Ο πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους επικριτές του ότι λένε ψέματα και στις μέχρι τώρα δηλώσεις του φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα για την καταστροφή, λέγοντας ότι τέτοιες καταστροφές “συνέβαιναν πάντα” και είναι “σχέδιο της μοίρας”. Δεσμεύτηκε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων.

Πηγή: news247.gr