φώτο αρχείου

Απόψεις

Απαντά στον πόλεμο και στη λάσπη θεσμικά

By admin

November 14, 2022

Σε νέες κινήσεις πολιτικής πυγμής προκειμένου να διαλύσει τον έρεβο των παρακολουθήσεων στον οποίο – όπως καταγγέλλεται – η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αιχμαλωτίσει τη χώρα, προβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπλα» του πρωθυπουργού αποτελούν τα γνήσια δείγματα της προσήλωσης στη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας, καθώς επίσης τα ουσιαστικά αντίβαρα που δημιουργεί το έργο και οι έκτακτες δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία και την ανακούφιση της κοινωνίας απέναντι στις «δίδυμες» κρίσεις της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος είναι το πρώτο από τα διαδοχικά βήματα, δια των οποίων ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την ενίσχυση στο θεσμικό περίβλημα της πολιτειακής ασπίδας, ως μέρος της ισχυρής απάντησης στη λασπομαχία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ως υποκατάστατο της κανονικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα η συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου θα είναι και το κέντρο εκπομπής ακόμη μιας καθαρής τοποθέτησης απέναντι στο ζέον ζήτημα που απασχολεί και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίαρχα στοιχεία της αποτελούν η υπενθύμιση για την ταχεία αντίδραση της πλειοψηφίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και το σήμα προς πάσα κατεύθυνση για την αδιαπραγμάτευτη βούληση της να διαλευκανθούν πλήρως τα γεγονότα ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα καθώς επίσης να τιμωρηθούν απηνώς τόσο οι εμπλεκόμενοι όσο και εκείνοι που κατηγορούνται ότι διασπείρουν ψεύδη και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παρέμβαση προσφέρεται για να στραφούν οι προβολείς στο σχέδιο φθοράς της Κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε, όπως καταγγέλλεται από την κυβέρνηση, να ξεφύγει από το πολιτικό του τέλμα.

Οι αλλαγές

Τη στιγμή της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την παρουσίαση της δέσμης μέτρων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για την ΕΥΠ αλλά και για τα παράνομα λογισμικά. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων, δηλαδή ρυθμίσεις που θα ενισχύουν και θα θωρακίζουν τη νόμιμη άρση απορρήτου, τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Θα υπάρξουν ειδικότερες δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα ώστε να μην επανακαταγραφεί περίπτωση όπως του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκλίνουσες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από το στάδιο της κατάρτισης του αναμορφωμένου πλαισίου, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επαναφορά του δικαιώματος της ενημέρωσης προς τον παρακολουθούμενο, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νόμιμης επισύνδεσης.

Ειδικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί για την περαιτέρω καταστροφή του υλικού, για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, καθώς επίσης για τη ρητή απαγόρευση χρήσης και εμπορίας όλων αυτών των λογισμικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Μέσω του νέου πλαισίου επιδιώκεται η ενίσχυση της κυβερνο-ασφάλειας με ειδικότερες επιτροπές, υποδομές και μηχανισμούς. Όπως περιγράφεται από κυβερνητικούς παράγοντες θα θωρακίζουν τη χώρα μας ενώ θα γίνονται και παρεμβάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας.

Το κυβερνητικό έργο

Για το Μέγαρο Μαξίμου όμως είναι σαφές ότι το κέντρο βάρους βρίσκεται στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με το οποίο θα ικανοποιούνται οι κυρίαρχες απαιτήσεις της κοινωνίας: να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, πληθωριστική και ενεργειακή. Σε αυτό το πεδίο, κατά την κυβέρνηση, το μετρήσιμο αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται ήδη αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που βρίσκεται δυο μονάδες κάτω από την ευρωζώνη.

Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι πιέζονται τα εισοδήματα, και το καλάθι του νοικοκυριού αρχίζει να αποδίδει καρπούς, καθώς εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ-μάρκετ, προσφέροντας στους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα κλείνουν μέτωπα δεκαετιών, ενισχύοντας το υπόβαθρο του κεντρικού συνθήματος «το είπαμε – το κάναμε» αλλά και στην μετεξέλιξη του «δίπλα σε κάθε πολίτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η εξάλειψη του εκκρεμούς στοκ των συντάξεων.

*Γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο liberal.gr