Κόσμος

Εκτός κούρσας διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον

By admin

October 24, 2022

Η αποχώρηση του Τζόνσον ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος φέρεται να έχει το προβάδισμα απέναντι στην Πένι Μόρντοντ. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως δεν θα είναι υποψήφιος για την κούρσα διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις που οδηγεί και στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι είχε την απαιτούμενη υποστήριξη (έκανε λόγο για 102 βουλευτές), αλλά αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς «απλώς δεν θα ήταν το σωστό», επειδή «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο». Πρόσθεσε ότι λόγω της αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους δύο υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις (Σούνακ και Μόρντοντ), το καλύτερο πλέον που έχει να κάνει είναι να μην προχωρήσει η δική του υποψηφιότητα και να στηρίξει όποιον νικήσει.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε επίσης με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Φαβορί ο Σούνακ

Πλέον, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε κι επισήμως τη δική του υποψηφιότητα κι έγινε το δεύτερο στέλεχος των Τόρις που προέβη σε αυτήν την κίνηση. Προηγήθηκε η Πένι Μόρντοντ, η οποία ωστόσο φέρεται να βρίσκεται πίσω από τον Σούνακ στον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σούνακ έχει συγκεντρώσει πάνω από 140 υποψηφιότητες έναντι 25 της Μόρντοντ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Για αυτόν τον λόγο δηλώνω υποψηφιότητα για να είναι ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός σας. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να εργαστώ για τη χώρα μας» έγραψε στο Twitter ο Σούνακ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Το παρασκήνιο

Πριν από την ανακοίνωση του Τζόνσον είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων στο παρασκήνιο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, αφού διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική, είχε επαφές με τους Σούνακ και Μόρντοντ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμβιβαστούν με την απόπειρα πολιτικής επιστροφής του.

Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα ήθελαν τον Ρίσι Σούνακ να είχε μυστικό ραντεβού με τον Μπόρις Τζόνσον, με πληροφορίες να αναφέρουν Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για «κοινή» υποψηφιότητα με στόχο να μην ξεσπάσει εμφύλιος στους Τόρις.

Από την πλευρά του Σούνακ διέρρευσε ότι η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα, κάτι που επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται από αναλυτές να είναι εκείνος που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη στήριξη μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα.

Από την πλευρά της η Πένι Μόρντοντ διέψευσε δημοσίευμα που την ήθελε να συζητά συμφωνία με τον Μπόρις Τζόνσον. «Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ στο BBC. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Πηγή: efsyn.gr