Απόψεις

Πόσοι αξιωματούχοι χρειάζονται στο ΥΠΠΟΑ για να βυθίσουν τον σύγχρονο πολιτισμό;

By admin

October 10, 2022

«Παραπαίδι» της πολιτιστικής πολιτικής της παρούσας ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού ο σύγχρονος πολιτισμός αντιμετωπίζεται με:

– Δραματικές μειώσεις, όπως αποδεικνύει το 46% των περικοπών από τις φετινές επιχορηγήσεις στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες-ΑΜΚΕ θεάτρου, με 1.200.000 ευρώ λιγότερα φέτος και ένα απίστευτο πραγματικά 60% μείον στις επιχορηγήσεις στις ΑΜΚΕ χορού.

– Αδιαφορία, όπως αποδεικνύει π.χ. η απουσία οποιασδήποτε εκπροσώπησης του ΥΠΠΟΑ στα εγκαίνια του πρόσφατου Φεστιβάλ Βιβλίου.

– Τραγική ολιγωρία, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι η πολιτική βιβλίου και η διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού αλλά και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε παραδοθεί στο ΕΙΠ, έπειτα από διαμαρτυρίες επέστρεψε όμως στα χέρια του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού που έκτοτε σιωπά.

Και τελικά με τη στάση «να φύγετε, να πάτε αλλού» (κυρίως στη Στέγη που πράγματι χρόνο με τον χρόνο εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με παρουσίες απ’ όλα τα είδη και τις υποκατηγορίες της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας).

Το ΥΠΠΟΑ εφαρμόζει δηλαδή το απολύτως αντίθετο απ’ ό,τι θα πίστευε κάποιος ότι θα επιδίωκε μετά δύο χρόνια αναγκαστικής αεργίας για το σύνολο των παραστατικών τεχνών, που αν κάτι θα χρειαζόταν δεν είναι τις 2-3 επιχορηγούμενες παραστάσεις/συναυλίες στο πλαίσιο του Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, ούτε τα ψίχουλα που βαφτίζονται επιχορηγήσεις, αλλά μια δέσμη σοβαρών μέτρων ή έστω κάποια έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μάταια.

Στη χώρα μας ο πάντα ριγμένος σύγχρονος πολιτισμός σε σύγκριση με την αρχαιολογική κληρονομιά, που είναι αλήθεια απαιτούσε ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος, φέτος ειδικά έπιασε περίπου πάτο. Πέρα από χρήματα το ΥΠΠΟΑ δεν δείχνει να έχει καν τον χρόνο ή τη διάθεση ν ασχοληθεί παρά την παρουσία ενός υφυπουργού (του κ. Γιατρομανωλάκη) και μιας γ.γ. (της κ. Δουνδουλάκη) κατ’ ευφημισμόν Σύγχρονου Πολιτισμού. Αλήθεια πόσοι αξιωματούχοι χρειάζονται στον σύγχρονο πολιτισμό για να τον καταποντίσουν;

*Γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου στο efsyn.gr