Featured

Η θέση της Τοπικής Κοινότητας Ιερισσού για το αναβληθέν Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη

By admin

September 24, 2022

Με την από 12-09-2022 πρόσκληση της Προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Αριστοτέλη κλήθηκε μεταξύ άλλων και η Κοινότητα Ιερισσού προκειμένου να τοποθετηθεί-γνωμοδοτήσει στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22-09-2022 επί της νέας ΜΠΕ της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Πράγματι ετοιμάσαμε σαν κοινότητα τη γνωμοδότηση μας και προσήλθαμε την μέρα και ώρα της πρόσκλησης στον χώρο των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Εκεί μας περίμενε μια έκπληξη-φιάσκο γιατί αντί να βρεθούμε σε ένα σύνηθες Δ.Σ. βρεθήκαμε επιπλέον και σε ένα επιτελείο με εκπροσώπους της εταιρίας, του υπουργείου περιβάλλοντος, του συντάκτη της ΜΠΕ κ.λ.π. οι οποίοι σύμφωνα με την εισήγηση επί της διαδικασίας της Προέδρου, θα έκαναν μια παρουσίαση της ΜΠΕ και μετά θα δέχονταν ερωτήσεις επ’ αυτής από τους Δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους τους πολίτες κ.λ.π. ιεραρχικά ταξινομημένους.

Αυτή τη διαβούλευση που διακαώς ζητά η Εταιρεία για τους γνωστούς λόγους και στην οποία η τοπική κοινωνία, κληθείσα, αρνήθηκε και απαξίωσε να συμμετέχει, την υπόθαλψε η δημοτική αρχή κουκουλωμένη με το όνομα συνεδρίαση του ΔΣ. Οι πολίτες που συμμετείχαν, αξίωσαν την αποχώρηση όλων των ως άνω παριστάμενων από την πλευρά της εταιρείας διαδηλώνοντας την αντίρρηση τους για το φιάσκο που μας επιφύλαξε η Δημοτική αρχή. Αναφέρθηκαν δε εύλογα επιχειρήματα όπως: α) Ποιος να προλάβει μέσα στον ελάχιστο χρόνο που δόθηκε προς διαβούλευση η ΜΠΕ να διαβάσει τις 9.300 σελίδες της και επίσης ποιος έχει τις τεχνικές γνώσεις να διαγνώσει σφάλματα ελλείψεις παραλείψεις της ΜΠΕ. Ακόμα και αν υπήρχαν ερωτήσεις ψόγου της μελέτης ποιος θα μπορούσε να αντικρούσει ό,τι η αφερέγγυα μέχρι σήμερα εταιρεία θα απέφευγε ή θα παραποιούσε τεχνηέντως. Έτσι διακόπηκε η συνέχιση της συνεδρίασης και όχι για απλή και αναίτια διατάραξη όπως δηλώθηκε ότι θα γραφτεί στα πρακτικά από την πλευρά του προεδρείου.