Κορωνοϊός: Η επιστροφή στα θρανία και τα σενάρια για ένα νέο «κύμα»

Χωρίς περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσει -όπως όλα δείχνουν- η νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία και στην κανονικότητα χωρίς μάσκες και εβδομαδιαία self test.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το επικρατέστερο -μέχρι στιγμής- σενάριο του υπουργείου Υγείας. H ανατροπή θα γίνει μόνο αν υπάρξει ένα νέο στέλεχος του ιού το οποίο θα επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων και κυρίως άνοδο των σκληρών δεικτών, δηλαδή στους αριθμούς των νοσηλειών και των θανάτων.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

H ανατροπή θα γίνει μόνο αν υπάρξει ένα νέο στέλεχος του ιού το οποίο θα επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων και κυρίως άνοδο των σκληρών δεικτών, δηλαδή τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τάσσεται υπέρ της παραμονής στην κανονικότητα.

«Μελέτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί σε ποσοστό μεταξύ 60% και 80%. Και έχουν ανοσοποιηθεί κυρίως λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της Όμικρον. Ξέραμε ότι η κάθε υπο-παραλλαγή της Όμικρον είναι μιάμιση με δυόμιση φορές πιο μεταδοτική από την προηγούμενη, αλλά όχι πιο θανατηφόρα. Επίσης, ξέρουμε ότι τα παιδιά, στη συντριπτική πλειονότητα, περνούν τη νόσο ήπια ή ασυμπτωματικά. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς είχαν βγει οι μάσκες και όλο το καλοκαίρι τα παιδιά έκαναν κανονικά όλες τις δραστηριότητές τους: διακοπές, παιδικές χαρές, κατασκηνώσεις, παρέες, παιχνίδια. Αν τα ζυγίσουμε όλα αυτά, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Καταλαβαίνω όσους λένε ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν στα σχολεία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους στο σπίτι. Γι’ αυτό, πρέπει εκείνοι να κάνουν τα εμβόλιά τους και όταν τα εγγόνια έχουν κάποιο σύμπτωμα να φορούν όλοι μάσκες».

Πάμε προς το τέλος

Ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά γενικότερα ότι «πάμε προς το τέλος της πανδημίας», με πιο ήπια νόσηση και μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού.

«Από Σεπτέμβριο θα έχουμε πολλές μολύνσεις στην κοινότητα σε νέους ανθρώπους. Τώρα η μέση ηλικία είναι τα 38 έτη. Μπορεί να κατέβει λίγο πιο κάτω. Αλλά στα νοσοκομεία θα έχουμε πάλι τους μεγάλους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, θα έχουμε ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και την Όμικρον μαζί με τα αντι-ιικά που ήδη τα γνωρίζουμε. Ουσιαστικά μιλάμε για ενδημικότητα της νόσου. Κάπως έτσι οδεύουμε προς το τέλος. Έτσι τελειώνουν όλες οι πανδημίες. Από τον περασμένο Ιανουάριο στα νοσοκομεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο ασθενών, που είναι 80 και άνω, και όταν μολύνονται με τον κορωνοϊό εισάγονται έχοντας ήδη αιματολογικές κακοήθειες, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοανεπάρκεια, κ.λπ. Συνήθως δεν παρουσιάζουν, πλέον, πνευμονία, αλλά εμείς πρέπει να διαχειριστούμε όλα τα άλλα προβλήματα υγείας και τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό και η μεγάλη παραμονή τους στα νοσοκομεία», εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης, που διαφωνεί με το ενδεχόμενο κάποιας θανατηφόρας υπερ-μετάλλαξης. «Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο μέχρι στιγμής. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα είναι για έναν περισσότερο μεταδοτικό ιό και λιγότερο θανατηφόρο».

Παραλλαγή «Κένταυρος»

Από την άλλη πλευρά, για ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, εάν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος», κάνει λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στη «ΒτΚ», εξηγεί: «Είμαστε σε αποκλιμάκωση, η οποία θα συνεχιστεί όλο τον Σεπτέμβριο. Όμως, από το τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα, υπάρχει μία πιθανότητα αναζωπύρωσης λόγω της μετάλλαξης “Κένταυρος”. Αυτή η παραλλαγή κυκλοφορεί σε χώρες του εξωτερικού και έρχεται στην Ελλάδα μέσω των τουριστικών ροών. Είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 4 και 5 (18,5%), και πιθανότατα έχει την ίδια διαφυγή ανοσίας. Προκαλεί συμπτώματα, μάλλον όπως της Όμικρον 2, δηλαδή κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά ο κίνδυνος είναι από τη μεγάλη διασπορά, λόγω της οποίας μπορούν να μολυνθούν και ευπαθείς συμπολίτες μας, και αυτό να δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους επιβαρύνοντας και τους σκληρούς δείκτες. Όσον αφορά τα σχολεία πιστεύω ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες και πρέπει να επανέλθουν, αλλά σε πρώτη φάση θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με την υποχρέωση ενός self τεστ την εβδομάδα και να μπουν συσκευές απολύμανσης του αέρα σε σχολικές αίθουσες με όχι καλό εξαερισμό».

«Φοβάμαι ένα 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ»

Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίζεται ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με βάση τα τελευταία δεδομένα.

«Ο περσινός Ιούλιος έκλεισε με 400 νεκρούς, ενώ ο φετινός με πάνω από 1.000», τονίζει. «Βάσει των στατιστικών του 2020, οι μηνιαίοι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 500. Εκτοξεύτηκαν στους 1.300 το 2021 και το 2022 ο μέσος όρος των θανάτων είναι πάνω από 1.300. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα, αλλά ούτε και στον κόσμο», εξήγησε μιλώντας στο MEGA. Για την αύξηση των θανάτων ο κ. Καπραβέλος είπε πως, «οφείλεται στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Το βλέπω παντού, δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά, οι άνθρωποι συνωστίζονται, βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων έχουν κάνει την 4η δόση. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, χάνεται η ανοσία ύστερα από κάποιον καιρό. Στο Nοσοκομείο δεν έχουμε “τσουνάμι”, είναι ακόμα διαχειρίσιμο. Ο φόβος μου είναι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι, ο καιρός ευνοεί τον κορωνοϊό. Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, και μπορεί να το οδηγήσει σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο θετικό σενάριο, πρέπει να τονίζουμε και την άλλη όψη, γιατί έχουμε “καεί”. Η έξαρση θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί και το υπουργείο, αλλά και οι πολίτες, ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Για την ασφάλειά μας θα έπρεπε να επανέλθουν οι μάσκες, οι εμβολιασμοί, για να τιθασεύσουμε αυτόν τον ιό».

Πηγή: vradini.gr

Exit mobile version