Απόψεις

Η κατάρρευση του ΕΣΥ

By admin

August 22, 2022

Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πως δεν αντιδρά η κοινωνία με την κατάσταση στο ΕΣΥ. Είμαι ένας από τους πολλούς γιατρούς που παραιτήθηκαν πρόσφατα από το Νοσοκομείο. Υπηρέτησα πάνω από 38 χρόνια ως Νοσοκομειακός γιατρός , είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στο ΕΣΥ και με απόλυτη βεβαιότητα δηλώνω ότι τέτοια διαλυτική κατάσταση στα Νοσοκομεία δεν υπήρξε ΠΟΤΕ, ούτε στην καρδιά των μνημονίων.

Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια αρνείται πεισματικά να αναπληρώσει ακόμα και αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι άπειρες. Στην κλινική που δούλευα, σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, υπηρετούν σήμερα μόνο δύο επιμελητές με οργανικές θέσεις. Τα κενά των εφημεριών καλύπτονται με επικουρικούς και με αποσπάσεις από τα επαρχιακά νοσοκομεία. Τα ίδια συμβαίνουν σε πολλές κλινικές.

Ειδικά στους αναισθησιολόγους, είναι καλυμμένες οι 10 θέσεις από τις 28…..Όλες οι χειρουργικές κλινικές υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Για να βρει ραντεβού για χειρουργείο ένας πολίτης πρέπει να περιμένει πολλούς μήνες ή και χρόνια. Η διαχείριση της πανδημίας αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας άσπιλο και αμόλυντο τον ιδιωτικό τομέα, έγινε με αναγκαστική από τις διοικήσεις μετακίνηση γιατρών όλων των ειδικοτήτων στις κλινικές κορονιού. Δηλαδή την πνευμονία την αντιμετώπιζε ο οφθαλμίατρος. Πόσο λογικό είναι το κάταγμα να το αντιμετωπίζει ο καρδιολόγος;

Οι περίφημες ΜΕΘ πλαισιώθηκαν από τους αναισθησιολόγους κυρίως χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Τα χειρουργικά κρεβάτια βαφτίστηκαν ΜΕΘ. Μετά διερωτόμαστε γιατί είμαστε πρωτοπόροι σε θανάτους από την πανδημία. Ο υπουργός Υγείας βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα στα κανάλια και όλοι μα όλοι οι «δημοσιογράφοι» τον ρωτούν αν πρέπει να κάνουμε την 4η δόση ή αν πρέπει να φοράμε μάσκα και άλλα άσχετα.

Κανένας δεν τον στριμώχνει να ρωτήσει για το τι γίνεται πραγματικά στα νοσοκομεία. Η ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ είναι προ των πυλών. Λυπάμαι και θυμώνω.

*Λέξεις: Άγγελος Νικολάου, Ο Άγγελος Νικολάου είναι γιατρός, Πηγή: parallaximag.gr