Η έκθεση για τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ μπορεί να έδειξε σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας (-27% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση), ωστόσο επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο ιός είναι εδώ, με αρκετά νησιά να βρίσκονται στο κόκκινο λόγω των πολλών μολύνσεων.
Εδώ και καιρό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ενώ και η μάσκα παρότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στην τσάντα των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνωστισμού.
Όπως προαναφέρθηκε η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid, ωστόσο το γεγονός ότι οι διακοπές οδεύουν προς το τέλος τους και οι εκδρομείς επιστρέφουν σταδιακά από τα νησιά στις πόλεις, κάνει τους επιστήμονες να φοβούνται μια νέα έξαρση μέσα στο φθινόπωρο.
Από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ (αφορά την εβδομάδα 8 Αυγούστου-14 Αυγούστου 2022) ανακοινώθηκαν 73.710 κρούσματα COVID-19 (7.065 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.
Ποιες περιοχές παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού
Ωστόσο η «απόβαση» των αδειούχων κυρίως στα νησιά (πρώτο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, μετά από δύο χρόνια πανδημίας) προκάλεσε αρκετές μολύνσεις οι οποίες επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίων συγκεκριμένων περιοχών. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές είναι περισσότερα, αφού λόγω του καλοκαιριού δεν πραγματοποιούνται τόσα τεστ ανίχνευσης covid-19.
Στην Αττική καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 15.482 μολύνσεις , ενώ τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων συγκέντρωσαν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Κοζάνη, Κόρινθος, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Χανιά.
Τα 5 νησιά που «βράζουν» από κρούσματα
Από την άλλη, τα κρούσματα στα νησιά την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, κατανέμονται ως οι εξής:
Άνδρος: 56 Εύβοια: 1.809 Ζάκυνθος: 357 Ηράκλειο: 2.168* Θήρα: 196 Θάσος: 192 Ιθάκη: 51 Ικαρία: 99 Κάλυμνος: 301 Κάρπαθος: 49 Κέα-Κύθνος: 41 Κέρκυρα: 910 Κεφαλληνία: 382 Κως: 253 Λασίθι: 562 Λέσβος: 808 Λευκάδα: 331 Λήμνος: 120 Μήλος: 101 Μύκονος: 73 Νάξος: 168 Πάρος: 125 Ρέθυμνο: 632 Ρόδος: 860 Σάμος: 355 Σποράδων: 140 Σύρος: 208 Τήνος: 134 Χανιά: 1.367 Χίος: 561 Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα κρούσματα και στη Χίο (561).
*Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι μετρώνται ως ένα νησί (Κρήτη)
Ολόκληρη η έκθεση του ΕΟΔΥ
Αναλυτικά ο χάρτης της κατανομής στην πέμπτη σελίδα της παρακάτω έκθεσης, ενώ ακολουθούν (στην 6η) και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.
Πηγή: iefimerida.gr