Featured

Δήμος Νέας Προποντίδας: Μυστήριο με μπλε νερό που τρέχει από βρύση (φώτο – βίντεο)

By admin

July 30, 2022

Μπλε νερό, καταγγέλλει ότι τρέχει από τη βρύση της, μια κάτοικος της περιοχής Πόρτες Αγίου Μάμα, Χαλκιδικής. Μετά από διακοπές στην υδροδότηση το φαινόμενο – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ν. Προποντίδας Χαράλαμπος Σαρόγλου.

Στη συγκεκριμένη καταγγελία που κάνει η πολίτης και σύμφωνα με ανάρτηση της, το πρόβλημα έχει επισημανθεί στους αρμοδίους και τονίζεται πως το νερό έχει αυτό το χρώμα μετά από κάθε διακοπή υδροδότησης, φαινόμενο που όπως επισημαίνεται είναι αρκετά συχνό, σχεδόν καθημερινό.

Καθώς οι πολίτες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν που αποδίδεται το συγκεκριμένο χρώμα, εκφράστηκαν φόβοι για τη δημόσια υγεία, με την κάτοικο του Αγίου Μάμα να ζητάει από τους υπεύθυνους του δήμου που είναι αρμόδιοι για την υδροδότηση, να κινητοποιηθούν άμεσα.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Νέας Προποντίδας Χαράλαμπος Σαρόγλου, επισημαίνει καταρχάς ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουν κατατεθεί παράπονα μόνο από τη συγκεκριμένη γυναίκα και από κανέναν άλλο κάτοικο ή από κάποιο ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, από τα πολλά που λειτουργούν στην περιοχή.

Η κυρία αυτή, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, προσήλθε στον δήμο φέρνοντας δείγμα από το μπλε νερό, το οποίο έχει αποσταλεί για χημική ανάλυση, ώστε να διακριβωθεί που ακριβώς οφείλεται το χρώμα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τη Δευτέρα. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών του δήμου, δεν αποκλείεται να πρόκειται για αντιψυκτικό ή κάποιο άλλο υγρό που προέρχεται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα της συγκεκριμένης κατοικίας και όπως είπε ο κ. Σαρόγλου, όταν ο δήμος πήγε στο συγκεκριμένο σπίτι και πήρε δείγμα, αυτό ήταν πιο διάφανο. “Δεν λέω ότι η κυρία λέει κάτι που είναι εξωπραγματικό, δεν αμφισβητούμε κάτι, αλλά εικάζουν ότι ήταν από τον ηλιακό της” υπογραμμίζει.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως ανά 20 μέρες γίνονται αναλύσεις του πόσιμου νερού από δεξαμενές και από σημεία υδροληψίας και διαπιστώνεται η ποιότητα του η οποία μέχρι τώρα ήταν πολύ καλή. “Το λέω κατηγορηματικά ότι το νερό ελέγχεται και είναι το ΚΕΠΑΜΑΧ που κάνει τους ελέγχους, αναγνωρισμένο εργαστήριο, με ISO και αναγνωρισιμότητα που το χρησιμοποιεί σχεδόν όλη η Κεντρική Μακεδονία” διευκρινίζει.

Προβλήματα λόγω της αλόγιστης χρήσης του νερού

Ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή με το μπλε νερό, έχει παρουσιαστεί εδώ και πέντε μέρες, χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμία απολύτως βλάβη στο σύστημα υδροδότησης του δήμου, το οποίο ωστόσο δοκιμάζεται από την υπερκατανάλωση που κάνουν οι πολίτες. “Απλώς από την ξηρασία έχει πέσει η απόδοση των γεωτρήσεων και πέρα από αυτό, το δίκτυο στην περιοχή του Αγίου Μάμα, εκεί όπου δικαίως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, είναι μικτό, είναι και αρδευτικό και ύδρευσης και γίνεται από πολλούς αλόγιστη χρήση του νερού” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει δεν φταίνε μόνο όσοι παραθερίζουν που αντί να έχουν 5-10 ρίζες με λαχανικά, έχουν ολόκληρες εκτάσεις, μισό και ένα στρέμμα, που τις έχουν κάνει μπαξέδες, φταίνε και ντόπιοι που χρησιμοποιούν το νερό ασύστολα για να ποτίζουν τις ελιές τους.

Για αυτόν τον λόγο, ο δήμος έβγαλε “απαγορευτικό”, σύμφωνα με το οποίο από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύεται να γίνεται χρήση άρδευσης. Ο δήμος μάλιστα πραγματοποιεί ελέγχους και σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου, οι παραβάτες εκτός από πρόστιμο, κινδυνεύουν και με διακοπή της υδροδότησης.

Καταλήγοντας ο κ. Σαρόγλου ζητάει από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο του καλοκαιριού με την κατανάλωση του νερού, περιορίζοντας όσο μπορούν την κατανάλωση του, καθώς εκτός άλλων πενταπλασιάστηκε ο τουρισμός απότομα και αυξήθηκε δραματικά οι ανάγκες υδροδότησης.

Πηγή: grtimes.gr