Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να περιγράφεται από τις λέξεις ήλιος, θάλασσα και παραλία, υπάρχουν, όμως, μέρη που του δίνουν μια άλλη διάσταση, πιο δροσερή και με κύριο χρώμα το πράσινο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες, – όταν η πλειονότητα επιλέγει κάποια παραλία – παίρνουν το δρόμο για… τα βουνά και επισκέπτονται καταρράκτες για παγωμένες βουτιές.
Τρεις καταρράκτες που βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν να περάσουν στιγμές ανάπαυσης και ανάπαυλας σε τοπίο δροσερό και κατάφυτο. Πρόκειται για τους καταρράκτες της Βαρβάρας στη βόρεια Χαλκιδική, του Σκρα στο Κιλκίς καθώς και του Ολύμπου στην Πιερία. Τα τελευταία χρόνια κυρίως τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν από κόσμο, που απολαμβάνει τα μαγευτικά τοπία.
Οι καταρράκτες της Βαρβάρας
Σε ένα φυσικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς με ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές και οξιές κοντά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής βρίσκονται οι δύο καταρράκτες της Βαρβάρας. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο μπορεί ο επισκέπτης να νοιώσει την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή είναι μικρή διάρκειας 5-10 λεπτών με ξύλινα γεφυράκια.
Οι καταρράκτες του Σκρα και η γαλάζια λίμνη
Βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς, στους πρόποδες του Πάικου βρίσκονται οι καταρράκτες του Σκρα και η γαλάζια λίμνη. Η λίμνη μοιάζει να είναι βγαλμένη από παραμύθι με το υπέροχο χρώμα των νερών της να οφείλεται στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Οι πανέμορφοι καταρράκτες του Σκρα αποτελούν σταθερό προορισμό των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας κυρίως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το καλοκαίρι, οι τολμηροί επισκέπτες κάνουν βουτιές – από ένα σκοινί που είναι μόνιμα δεμένο στον κορμό ενός δέντρου – στα νερά, απολαμβάνοντας στιγμές δροσιάς. Η βλάστηση στη περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνή και με διαφορετικά είδη.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο επικεφαλής της Ομάδας Τουριστικής Προβολής Δήμου Παιονίας Χρήστος Δραγανίδης, ο δήμος συνεχώς φροντίζει για την περιοχή με τους καταρράκτες και τη λίμνη, αν και είναι στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Γουμένισσας. Για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες καθώς και καλαθάκια για τα απορρίμματα. Για να απολαύσετε τους καταρράκτες και τη λίμνη αφήνετε πίσω σας την Αξιούπολη και συνεχίζετε για την Κούπα και το Φανό ακολουθώντας πάντα τις πινακίδες «καταρράκτες».
Οι καταρράκτες του Ορλιά στον Όλυμπο
Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον, υπάρχει ένα σημείο απερίγραπτης ομορφιάς, οι καταρράκτες του Ορλιά, που τους γνωρίζουν πολύ καλά, τουρίστες και περιπατητές.
Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού το ρέμα του Ορλιά, στην περιοχή του χωριού Βροντού, σχηματίζει απίθανους καταρράκτες και βάθρες. Αν και το κολύμπι απαγορεύεται σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μέρος είναι γεμάτο με κόσμο. Έως τον πρώτο καταρράκτη χρειάζεται περπάτημα μόλις 10 λεπτά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά από πορεία περίπου μίας ώρας στο κυρίως μονοπάτι, δεξιά και κάτω πηγαίνει στον «Κόκκινο Βράχο», όπου βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους καταρράκτες του Ολύμπου ύψους 18 μέτρων.
Πηγή: voria.gr