Featured

ΠΚΜ: Ενημέρωση για δύο ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων

By admin

June 29, 2022

Ενημέρωση για δύο ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων, το ExperienceEU και SUSTEM σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Κώστας Κιλτίδης, Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου αναφορικά με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα και ειδικότερα στο #TASTEHALKIDIKI. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο για συμμετοχή σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η τεχνική σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ Λίνα Τσαλταμπάση, παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πρόγραμμα ExperienceEU και τη δυναμική του.

Την ΠΚΜ εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος και τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής ο Γρηγόρης Τάσιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ των φορέων για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης και η ομάδα έργου του φορέα, προέβησαν σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητα Κιλκίς, δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων -προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το εύρος των γεωργοδιατροφικών προϊόντων που μπορούν να τύχουν προβολής και προώθησης καλύπτουν όλο το φάσμα των παραγομένων προϊόντων.

Αναλυτικότερα οι χώρες στόχοι είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία για το πρόγραμμα με τίτλο Sustainable European food and wine from the Mediterranean και ακρωνύμιο SUSTEM, το οποίο είναι τριετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 4.134.435€, εκ των οποίων το 1.346.713€ ανήκει στην ΑΣ-ΠΚΜ, για να διαχειρισθεί τις ανάγκες των δράσεων του έργου.

Οι ομάδες προϊόντων που υποστηρίζει είναι οι εξής:

Ελαιόλαδο και Ελαιόλαδο ΠΟΠ (Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής και Αγουρέλαιο Χαλκιδικής), Ελιά και Ελιά ΠΟΠ (Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής), Τυροκομικά ΠΟΠ: Φέτα, Κασέρι, Μπάτζος, Μανούρι, Προϊόντα ζωικής προέλευσης: Aυγά – Mέλι – Άλλα Γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από βούτυρο κ.λπ. και Γιαούρτι, Ψωμί, αρτοσκευάσματα, κέικ, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας, Φρούτα, Χυμοί φρούτων, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή επεξεργασμένα και ρύζι Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Γουμένισσα, Νάουσα, Πλαγιές Μελίτωνα) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Άθως, Επανομή, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Νέα Μεσημβρία, Πέλλας, Πιερίας, Πλαγιές Βερτίσκου, Πλάγιες Πάικου, Σερρών και Χαλκιδικής) και Τσίπουρο Μακεδονίας.