Featured

Κ. Μάλαμα: Άδικος κι αναιτιολόγητος αποκλεισμός της βοοτροφίας από τις κορωνο-ενισχύσεις

By admin

June 09, 2022

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τον άδικο κι αναιτιολόγητο αποκλεισμό της βοοτροφίας από τις κορωνοενισχύσεις. Την ερώτηση συνυπογράφουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, εδώ και τρία χρόνια η βοοτροφία της χώρας πλήττεται από τις κυβερνητικές πολιτικές κι ιδιαίτερα από τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου κλάδου από τις απαραίτητες επιδοτήσεις κι ενισχύσεις για την επιβίωση του.

Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής βλέπουν την συνδεδεμένη ενίσχυση τους να μειώ​νεται, ενώ η ενίσχυση του 2% του τζίρου του 2020 για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ζωωτροφών δεν κάλυψε ούτε στο ελάχιστο την άνοδο του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, η βοοτροφία έχει αποκλειστεί από κάθε πλαίσιο ενισχύσεων, λόγω του κορονοϊού, σε αντίθεση με τα περισσότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, χωρίς καμία αιτιολογία κι ενώ ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγη δραματικά από τις απαγορεύσεις στην οικονομία, στον τουρισμό, στην εστίαση.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι το ελληνικό βόειο κρέας να φτάνει στον καταναλωτή πάρα πολύ ακριβό και το κέρδος του κτηνοτρόφου να εξανεμίζεται. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει άμεσα την βοοτροφία στο πλαίσιο των κορωνοενισχύσεων που ισχύει για τα υπόλοιπα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2022

Προς τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Άδικος κι αναιτιολόγητος αποκλεισμός της βοοτροφίας από τις κορωνο-ενισχύσεις.

Εδώ και τρία χρόνια η βοοτροφία της χώρας πλήττεται από τις κυβερνητικές πολιτικές κι ιδιαίτερα από τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου κλάδου από τις απαραίτητες επιδοτήσεις κι ενισχύσεις για την επιβίωση του. Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής βλέπουν την συνδεδεμένη ενίσχυση τους να μειώνεται, ενώ η ενίσχυση του 2% του τζίρου του 2020 για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ζωωτροφών δεν κάλυψε ούτε στο ελάχιστο την άνοδο του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, η βοοτροφία έχει αποκλειστεί από κάθε πλαίσιο ενισχύσεων, λόγω του κορονοϊού, σε αντίθεση με τα περισσότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, χωρίς καμία αιτιολογία κι ενώ ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγη δραματικά από τις απαγορεύσεις στην οικονομία, στον τουρισμό, στην εστίαση. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι το ελληνικό βόειο κρέας να φτάνει στον καταναλωτή πάρα πολύ ακριβό και το κέρδος του κτηνοτρόφου να εξανεμίζεται.

Επειδή είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η βοοτροφία στο πλαίσιο των κορωνοενισχύσεων που έχουν ενταχθεί όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών και την επιβίωση των βοοτρόφων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Γιατί δεν έχει εντάξει την βοοτροφία στο πλαίσιο των κορωνοενισχύσεων; Προτίθεται να το πράξει έστω και τώρα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κατσής Μάριος

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χριστίδου Ραλλία