Λίγα είναι τα ξενοδοχεία που άνοιξαν και υποδέχτηκαν επισκέπτες στην Χαλκιδική και την Πιερία για τις γιορτές του Πάσχα ενώ οι πληρότητες είναι σχετικά ικανοποιητικές.
Οι ξενοδόχοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με την ακρίβεια να μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους, προσπαθούν να βρουν βηματισμό και να ετοιμαστούν για την προσεχή τουριστική σεζόν που ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο.
Έτσι, πλειονότητα των ξενοδόχων απέφυγε να επενδύσει και να λειτουργήσει το τριήμερο του Πάσχα που σε άλλες εποχές αποτελούσε και την έναρξη λειτουργίας για την επερχόμενη θερινή σεζόν.
Στην Πιερία, όπως ανέφερε στην parallaxi ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Ηρακλής Τσιτλακίδης ένα μικρό ποσοστό περίπου 20% των ξενοδοχείων άνοιξε προκειμένου να υποδεχτεί επισκέπτες για το Πάσχα ενώ και η πληρότητα αυτών είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα, περίπου 20%.
Οι περισσότεροι επισκέπτες όπως λέει ο κ. Τσιτλακίδης προτίμησαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία του ορεινού και ημιορεινού όγκου της Πιερίας όπως στον Άγιο Δημήτριο, το Ελατοχώρι, τον Παλιό Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο «ενώ τα ξενοδοχεία της παραλιακής περιοχής έχουν μικρότερες πληρότητες».
Η αγωνία των ξενοδόχων της Πιερίας είναι η επερχόμενη θερινή σεζόν και κυρίως πως θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν καθώς τα πακέτα διαμονής και διατροφής που έχουν κλειστεί «έχουν γίνει με τιμές του 2021» και οι οποίες τιμές όπως λέει ο πρόεδρος πλέον έχουν αλλάξει ριζικά λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά αγαθών.
Λίγα ξενοδοχεία άνοιξαν στη Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική λίγες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν και θα υποδεχτούν τουρίστες. Όπως είπε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς έχουν ανοίξει και λειτουργούν «περίπου 15 ξενοδοχειακές μονάδες για το τριήμερο του Πάσχα».
«Αυτοί που άνοιξαν για το Πάσχα έχουν πολύ καλές πληρότητες με επισκέπτες κυρίως από την ελληνική αγορά και κάποιες από τις ευρωπαϊκές αγορές» τόνισε.
Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής ετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν τον Μάιο και όπως ανέφερε ο κ. Λασπάς μετά από την πανδημία «δείχνει να κερδίζουμε έναν επιπλέον μήνα, τον Ιούνιο που δεν είχαμε πέρσι».
Η βιομηχανία του τουρισμού όμως δείχνει ότι ακόμα δεν μπορεί εξαιτίας εξωγενών παραγόντων να σταθεί στα πόδια της και οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να κρατήσουν την αισιοδοξία τους.
Μια ακόμα αιτία δημιουργίας προβλημάτων είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία αν και όπως ανέφερε ο κ. Λασπάς «μετά το σοκ του πολέμου, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε δειλά δειλά κάποιο ενδιαφέρον και να υπάρχει μια ροή κρατήσεων για το καλοκαίρι» .
«Ευελπιστούμε ότι και την τελευταία στιγμή θα έχουμε περισσότερες κρατήσεις. Βλέποντας και κάνοντας» είπε με νόημα ο κ. Λασπάς αποτυπώνοντας την ψυχολογία που επικρατεί στους επαγγελματίες του κλάδου.
Πηγή: parallaximag.gr