Κόσμος

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην εξοπλίζουν την Ουκρανία- «Απρόβλεπτες συνέπειες»

By admin

April 16, 2022

Η Ρωσία με διπλωματικό σημείωμα προς την Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η αποστολή «των πιο ευαίσθητων» οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τροφοδοτούν τη σύγκρουση και θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

«Για τις ανησυχίες της Ρωσίας στο πλαίσιο των τεράστιων προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου», ήταν ο τίτλος του διπλωματικού σημειώματος, σύμφωνα με την Washington Post, το οποίο προωθήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στα όπλα που η Ρωσία χαρακτήρισε ως «πλέον ευαίσθητα» ήταν «πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων», αν και εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν έχουν δώσει τέτοια όπλα στην Ουκρανία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ρωσία κατηγόρησε τους συμμάχους ότι παραβιάζουν «αυστηρές αρχές» που διέπουν τη μεταφορά όπλων σε εμπόλεμες ζώνες και ότι αγνοούν «την απειλή όπλα υψηλής ακρίβειας να πέσουν στα χέρια ακραίων εθνικιστών, εξτρεμιστών και ληστών στην Ουκρανία».

Ακόμη, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να πιέσει την Ουκρανία να «εγκαταλείψει» τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «προκειμένου να συνεχιστεί η αιματοχυσία». Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε η Μόσχα, πιέζει άλλες χώρες να σταματήσουν την όποια στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία και εκείνες που έχουν σοβιετικά όπλα να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η οποία συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά το διπλωματικό σημείωμα.

Το διπλωματικό σημείωμα της Μόσχας ήρθε ενώ ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε μια δραματική επέκταση του εύρους των όπλων που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία για τον πόλεμο. Ένα πακέτο ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει πυροβόλα 155 mm, drones και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως και επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα και πυρομαχικά.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν διευκολύνει την παράδοση συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής από τη Σλοβακία ρωσικών S-300, στους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ήδη εκπαιδευμένες. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν σύστημα Patriot στη Σλοβακία.

«Θα αυξηθούν οι επιθέσεις στο Κίεβο»

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις εναντίον του Κιέβου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στόχων στο Κίεβο θα αυξηθούν, ως απάντηση στη διάπραξη όποιων επιθέσεων τρομοκρατικής φύσεως ή σαμποτάζ σε ρωσικό έδαφος, από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έπληξαν 13 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, το βράδυ, όπως και ότι S-400 κατέρριψαν ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8 κοντά στο Τσερνίχιβ. Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο που έκανε επίθεση χθες στο Κλίμοβο, στη ρωσική επαρχία Μπριάνσκ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα, επλήγη εργοστάσιο κατασκευής ουκρανικών πυραύλων στην περιοχή του Κιέβου.

Πηγή: lifo.gr