Featured

Χαλκιδική: Αναμονή μιας ώρας για ένα ασθενοφόρο-Προσλήψεις ζητούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

By admin

April 16, 2022

Τους γιατρούς κάνουν οι κάτοικοι στη Χαλκιδική, κάθε φορά που χρειάζονται την άμεση συνδρομή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, αφού σε κάποιες περιπτώσεις περιμένουν την άφιξη του επί τουλάχιστον μία ώρα.

«Αισθανόμαστε ανασφάλεια για τα ατυχήματα και φτάσαμε να λέμε ότι ζούμε επειδή είμαστε… τυχεροί. Στα πρόσωπα των ανθρώπων που περιμένουν να έρθει κάποιος να τους μεταφέρει στην πλησιέστερη δομή υγείας, μπορεί κανείς να δει την απόλυτη αγωνία», μεταφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Συκιάς, Δημήτρης Μελίσσης. «Τα κέντρα υγείας που διαθέτει η Χαλκιδική, βρίσκονται πολύ μακριά από την περιοχή μας», όπως περιγράφει ακόμη ο ίδιος, σημειώνοντας επιπλέον πως «το ασθενοφόρο κάνει μία ώρα να φτάσει όποτε το καλούμε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνουμε εμείς τους… γιατρούς».

Επί προσθέτως, όπως λέει, «έχω βρεθεί μπροστά σε θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκη ΙΧ με δίκυκλο και ο οδηγός της μηχανής έχασε τη ζωή του. Το ασθενοφόρο σε αυτή την περίπτωση έκανε μιάμιση ώρα να έρθει στο σημείο, ενώ ο άνθρωπος τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μία νεαρή λιποθύμησε τη Δευτέρα (11/4) στο κεντρικό πεζόδρομο των Μουδανιών με το ασθενοφόρο να φέρεται να άργησε τουλάχιστον μία ώρα να φτάσει στο σημείο και όλα αυτά λίγο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός του νομού θα αυξηθεί λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

«Παλεύουμε κάθε χρόνο να ενισχύσουμε τη Χαλκιδική»

Τη δική του εξήγηση για τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Δεβελόγλου.

«Η πανδημία ευθύνεται κυρίως για τις αργοπορίες. Λόγω των αναστολών εργασίας και των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και λόγω των απολυμάνσεων, καθώς κάθε φορά που μεταφέρεται κάποιος ασθενής το όχημα απολυμαίνεται για τουλάχιστον 20 λεπτά, με συνέπεια αυτό να συμβαίνει εις βάρος του επόμενου πολίτη. Επιπλέον, παίζει ρόλο και το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, το οποίο δυσχεραίνει το έργο των διασωστών», λέει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί επιπλέον ο κ. Δεβελόγλου, «παλεύουμε από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουμε τη Χαλκιδική, καθώς κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στέλνουμε προσωπικό που βρίσκεται σε άδεια, προκειμένου να παραμείνει εκεί». Ο κ. Δεβελόγλου επιπλέον γνωστοποιεί ότι ο νομός της Χαλκιδικής διαθέτει τέσσερα ασθενοφόρα κατά τη χειμερινή περίοδο και εννέα ασθενοφόρα συν μία μηχανή του ΕΚΑΒ, κατά τη θερινή περίοδο.

Η λύση, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι «να γίνουν άμεσα, γενναίες προσλήψεις, καθώς προσλήψεις για την περιοχή, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί».

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς, Πηγή: grtimes.gr