Ελλάδα

Ο καιρός την επόμενη εβδομάδα – Χιόνια στην Αθήνα

By admin

March 05, 2022

Δύο θα είναι οι κύριοι ρυθμιστές της εξέλιξης του καιρού, για την νέα εβδομάδα, η οποία όπως ανέφερα και εχθές, έχει όλα τα συστατικά εκείνα, που θα επιτρέψουν τα χιόνια να φτάσουν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. (Το αν θα συμβεί, θα το βλέπουμε εδώ μαζί μέρα με την μέρα). Από τα αριστερά, έχουμε τον φουριόζο Ατλαντικό, στον οποίο θα σχηματιστεί και θα εγκατασταθεί, ένα συμπαγές βαρομετρικό χαμηλό. Από τα δεξιά, που ενδιαφέρει και εμάς, θα σχηματιστεί ένας εμποδιστής αρκετά ισχυρός, ο οποίος θα βάλει στην κατάψυξη, την ανατολική Ευρώπη, για αρκετές ημέρες.

Το βαρομετρικό χαμηλό, καθώς στροβιλίζεται βίαια αντίθετα από την φορά των δεικτών του ρολογιού, θα προσπαθεί να μεταφέρει θερμές, ανοιξιάτικες αέριες μάζες από την Αφρική προς την δυτικοκεντρική Ευρώπη, ενώ παράλληλα, θα πιέζει τον αντικυκλώνα ( H) να φύγει περεταίρω ανατολικά.

Ο αντικυκλώνας, καθώς στροβιλίζεται με την φορά των δεικτών του ρολογιού, θα τραβήξει καμινάδα το ψύχος από τα βάθη της Σιβηριας, προς την ανατολική Ευρώπη. Ένα κύμα ψύχους σαφώς εκτός εποχής, το οποίο έχει χαρακτηριστικά που του δίνουν ακραία μορφή.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, μια “εναέρια μάχη” θα ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη, μάχη δυο γιγάντων. Ως εκ τούτου, η προγνωστική απόδοση της τελικής της έκβασης, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Με τα δεδομένα ως έχουν τώρα πάντως, φαίνεται πως η χώρα μας, θα επηρεαστεί από αυτό το ψύχος, αν και ακόμη η έντασή του είναι αβέβαιη, όπως και η διάρκεια.

Όπως έκανα και με την Ελπίδα, έτσι θα κάνω και τώρα. Θα τοποθετηθώ αυστηρά εμπειρικά, έχοντας δει το πως κύλησαν τα πράγματα σε παρελθοντικές διατάξεις.

Προχωρώντας λοιπόν σε αυτή την προσωπική τοποθέτηση, θεωρώ πως εν τέλει, το Ισλανδικό Χαμηλό θα καταφέρει να υπερνικήσει και να εκτοπίσει τον Σκανδιναβικό αντικυκλώνα ανατολικότερα, με την ψυχρή εισβολή να τραβιέται με την σειρά της ανατολικότερα, βάζοντας στο στόχαστρο και πάλι την Τουρκία, η οποία ζει φέτος έναν μυθικό Χειμώνα. Το κύμα ψύχους λοιπόν, θα λάβει αυστηρά χαρακτηριστικά Αιγαίου, με την πιθανότητα να δούμε να χιονίζει ακόμη και στην Αθήνα έστω και πρόσκαιρα.

Η ταυτόχρονη κατάρευση του αντικυκλώνα υπό την πίεση του Ατλαντικού, δεν θα επιτρέψει στο ψύχος να κινηθεί τόσο δυτικά ώστε να προκαλέσει κάποια κυκλογένεση στην Μεσόγειο, ώστε να μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο, καθώς αυτός θα ανεβάσει γρήγορα, τα γεωδυναμικά ύψη στην Μεσόγειο.

Πάντως – όπως έχει γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν σε τέτοιες ιστορίες- δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, κατά την είσοδο του μετώπου (Χρονικά τοποθετείται Τρίτη-Τετάρτη) να έχουμε κάποιες ώρες χιονοπτώσεων ακόμη και σε πεδινά της ηπειρωτικής χώρας, όπως και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

*Γράφει ο Φωκίων Χωρινός στο meteology.gr