Featured

Απ. Πάνας: «Καθυστερημένη & ατελής ενσωμάτωση του ενωσιακού δικαίου του ανταγωνισμού στο Εθνικό Δίκαιο – Πλημμελής διευκόλυνση εργαζομένων γονέων νοσούντων από covid-19 τέκνων»

By admin

January 20, 2022

Ως εισηγητής του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς», ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Πάνας υπογράμμισε πως η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Εθνικό Δίκαιο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα δράσης, στον οποίο η χώρα μας έχει μείνει κατά πολύ πίσω, καθώς παρατηρούμε την έντονη καθυστέρηση των τελευταίων χρόνων, με την οποία ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες προς την ενσωμάτωση των όποιων οδηγιών, που σκοπό έχουν να εναρμονίζουν το ελληνικό Δίκαιο με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. «Ένα γεγονός το οποίο αποδεικνύεται κι από την καθυστερημένη κατά έναν χρόνο ενσωμάτωση της συγκεκριμένης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επιπλέον ανέφερε, πως η χώρα μας δεν προστατεύτηκε έγκαιρα από τον ισχυρό ανταγωνισμό κι αυτό αποτελεί κι έναν από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί σε μέρες ακρίβειας κι ενώ ως Ευρωπαϊκή Οδηγία κι ως προσπάθεια ενσωμάτωσης μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική, παραμένει ημιτελής, καθώς το παρόν Νομοθέτημα θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επεκτείνοντας τη δυνατότητά της, αντίστοιχα με την δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να χορηγεί δόσεις στην αποπληρωμή προστίμων σε αναλογία με τα όσα προβλέπονται με την λεγόμενη αδυναμία πληρωμής (inability to pay). Μάλιστα ο κ. Πάνας ανέφερε: «Ξεκάθαρα σταθήκαμε εξ αρχής θετικοί στην καθυστερημένη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, όπως σταθήκαμε αρωγοί, – και τώρα και κατά τους χρόνους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας -, του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως οι έκτακτες τροπολογίες που προστέθηκαν στο Νομοσχέδιο, όπως αυτή σχετικά με τις διευκολύνσεις των εργαζομένων γονέων στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόησης των τέκνων τους από τον COVID -19 και την Αντικατάσταση του άρθρου 16 ν. 4722/2020, χαρακτηρίζεται ως άκρως προβληματική».

Επιπροσθέτως τόνισε πως την τόσο δύσκολη αυτή στιγμή, που βιώνει η κοινωνία, ο Υπουργός ζήτα από το σώμα της Βουλής να ακυρώσει την προηγούμενη διάταξη του άρθρου 16 του ν. 4722/2020, όπου ο γονέας εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του λάμβανε πλήρεις αποδοχές, μειώνοντας τες στις μισές για τις 4 πρώτες ημέρες, με την 5η μάλιστα μέρα απουσίας να χρεώνεται ως άδεια οποιασδήποτε μορφής και δίχως να προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη των γονέων για τις 4 πρώτες ημέρες απουσίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής κ. Πάνας υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής:

«Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής λέμε ναι στην εναρμόνισης του Ελληνικού δικαίου με το Ευρωπαϊκό, με κέντρο και άξονα τον άνθρωπο και το όφελός του. Και λέμε όχι στη συρρίκνωση της στήριξης της πολιτείας προς τους πολίτες ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη – σε κάθε επίπεδο, στιγμή».