Κόσμος

Σε αναμμένα κάρβουνα εμπρός στη νέα «πολύ μεταδοτική παραλλαγή»

By admin

November 30, 2021

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον». Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμα την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ μουδιασμένα έχουν υποδεχθεί το στέλεχος Β.1.1.529 οι ηγέτες των ισχυρών χωρών του κόσμου που συσκέπτονται επανειλημμένα καταλήγοντας σε γενικολογίες. Τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε εάν η παραλλαγή «Ο» προκαλεί πιο βαριά νόσο σε σχέση με την «Δ» στους μεγαλύτερης ηλικίας φορείς. Μέχρι τότε, τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι ηγέτες του κόσμου εκφράζουν μεν την ανησυχία τους ωστόσο δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα συμπεράσματα.

Η παραλλαγή «Όμικρον» είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των «7» πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνόδων και με την επιστημονική κοινότητα, σε αυτή τη φάση, να μπορεί να κάνει μόνο σενάρια για την πορεία εξάπλωσης της Covid-19 οι υπουργοί «χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες».

Οι χώρες της «G7» δεσμεύτηκαν «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».

Το ραντεβού τους ανανεώθηκε εκ νέου για τον Δεκέμβριο.

Καμπανάκι Κυριακίδου

Την ανάγκη για γρήγορη δράση έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την τοποθέτησή της στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7).

H κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για αναστολή ταξιδιών από χώρες της Νότιας Αφρικής σημειώνοντας ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που υπάρχουν δίνουν πρόσβαση σε εμβόλια που προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις, αλλά και το ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμβόλαιο με την Valvena για 27 εκατ. δόσεις το 2022.

Εντοπισμός κρουσμάτων

Η Ισπανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σε έναν 51χρονο άνδρα, που έφθασε στη χώρα από τη Νότια Αφρική την Κυριακή, έπειτα από μια στάση στο Άμστερνταμ, γνωστοποίησε σήμερα η περιφερειακή υγειονομική αρχή της Μαδρίτης, την ώρα που ο δείκτης μολύνσεων της Covid-19 καταγράφει άνοδο. Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Σουηδία. Το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα τεστ που έγινε πριν από μία και πλέον εβδομάδα σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική. Νέο κρούσμα της «Όμικρον» εντοπίστηκε στην Ολλανδία μεταξύ των επιβατών που ήλθαν από τη Νότια Αφρική και διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19 την Παρασκευή, κατά την άφιξή τους στο Άμστερνταμ. Αποτέλεσμα, ο αριθμός των ατόμων που φέρουν την παραλλαγή να ανέρχεται πλέον σε 14. Έξι κρούσματα της παραλλαγής «Ο» εντοπίστηκαν στη Σκωτία, κάποια εκ των οποίων δεν συνδέονται με ταξίδια στη νότια Αφρική. Η παραλλαγή του κορονοϊού «Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική. Η Ιρλανδία εξετάζει πάνω από 10 ύποπτες περιπτώσεις του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού ύστερα από τα αρχικά τεστ που έδειξαν ότι είχαν ένα χαρακτηριστικό που τα διαχωρίζει από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα. Η Πορτογαλία κατέγραψε 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβώνας, Μπελενένσες. Η Ιαπωνία κλείνει από την Τρίτη (30/11) τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε ξένους επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους. Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ Διανύοντας ακόμα ένα 24ωρο αγωνίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος από την παραλλαγή «Ο» είναι «πολύ υψηλός» με βάση πρώιμα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί προειδοποιώντας με «σοβαρές συνέπειες». Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, σε μια τεχνική ενημέρωση προς τα κράτη μέλη ανέφερε ότι παραμένουν «σημαντικές αβεβαιότητες» σχετικά με τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική, αλλά προειδοποίησε ότι η πιθανότητα πιθανής περαιτέρω εξάπλωσης σε όλο τον κόσμο είναι υψηλή .

Οι Βρυξέλλες

Στο κλίμα πανικού που επισκιάζει όλο τον πλανήτη, έκτακτη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης εξετάζουν οι Βρυξέλλες για αυτή ή την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα εξετάσουν τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία και τον εντοπισμό της παραλλαγής «Όμικρον».

Η Ευρώπη φαίνεται να καθίσταται το επίκεντρο και του τελευταίου κύματος της πανδημίας, με τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, επηρεάζοντας χρηματιστήρια και μια σειρά από κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, η απόφαση για διεξαγωγή συνόδου κορυφής θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο αυτή θα αναζητήσουν μια κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα που αφορούν την πανδημία όπως οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και άλλα μέτρα.

Πηγή: efsyn.gr