Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, ο Βουλευτής Χαλκιδικής μαζί με τους συναδέλφους της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ζητούν την άμεση κατάθεση του Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031 αλλά και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται, ότι ανά την επικράτεια αλλά και τη Χαλκιδική έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στους κατοίκους, λόγω των έντονων πιέσεων που δέχονται οι περιοχές, για την εγκατάσταση πολλών και μεγάλων εγκαταστάσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά), εξαιτίας της εκκρεμότητας του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Στη συνολική κοινοβουλευτική παρέμβαση ο κ. Πάνας τονίζει, πως προκείμενου να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας από την στρατηγική της Ε.Ε. για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, υπάρχει αναγκαιότητα μιας προοδευτικής ενεργειακής νομοθεσίας με έλεγχο, διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στην ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Παράλληλα ο Βουλευτής επισημαίνει, πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες και σε μικρά έργα που δεν αλλοιώνουν φυσικά τοπία, με μέτρα έναντι της υπερσυγκέντρωσης του δυναμικού στην αγορά ενέργειας από ελάχιστες μεγάλες εταιρίες, αλλά και μέτρα για την αποφυγή τεχνητών αυξήσεων τιμών προς τον καταναλωτή και ταυτόχρονα αιτείται την κατάθεση Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : « Η καθυστέρηση στην αναθεώρηση και η έλλειψη επικαιροποιημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ αναδεικνύει όλες τις παθογένειες που πηγάζουν από την αγνόηση των τοπικών κοινωνιών στη χωροθέτηση και εγκατάσταση των ΑΠΕ. Θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί, να εξετάσουν χωρίς καθυστερήσεις, ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ με συγκεκριμένα κριτήρια και περιορισμούς, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και τη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή της τοπικής μας κοινωνίας και οφέλη που θα πηγάζουν από τη συμμετοχή αυτή».