Featured

Απ. Πάνας: Καμία πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος των πυρόπληκτων παραγωγών

By admin

September 01, 2021

Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα « Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και τις συναφείς διατάξεις”», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος.

Συγκεκριμένα ο κ. Πάνας καθότι Υπεύθυνος του Αγροδιατροφικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής εστίασε στην τοποθέτησή του σε θέματα που απασχολούν τον πληττόμενο από τις καταστροφικές πυρκαγιές αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση των μελισσοκόμων, οι οποίοι ουδέποτε δέχτηκαν κάποια ενίσχυση λόγω της ζημιάς, που επέφερε στον κλάδο τους η πανδημία covid-19 και που από τις 09/08 αδυνατούν να συνεχίσουν τις μελισσοκομικές τους εργασίες λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης, διέλευσης και παραμονής όσον αφορά τις οικιστικές περιοχές, τους οικιστικούς ιστούς με ισχύ έως τις 31 Οκτωβρίου. Επί του συγκεκριμένου μάλιστα θέματος ο Βουλευτής συνέχισε προτείνοντας τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών για το κόστος της μετακίνησης των κυψελών (κόστος πετρελαίου) καθώς ο κ. Πάνας ανέφερε πως πλέον αναφέρεται για επιδότηση της νομαδικής μελισσοκομίας διότι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεταφέρουν τις όποιες κυψέλες απέμειναν στην Χαλκιδική και την Θάσο.

Ως Υπεύθυνος του Αγροδιατροφικού Τομέα δεν παρέλειψε να εστιάσει στους ρητινοκαλλιεργητές, οι οποίοι συγκεκριμένα στην Εύβοια παρήγαγαν το 85% της πανελλαδικής παραγωγής και από τις καταστροφικές φωτιές χάθηκε το 70% – 80%, στους χαμένους από τις φλόγες παραγωγικούς ελαιώνες και στους κόπους δεκαετιών.

Ο κ. Πάνας τόνισε πως οι καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα θα αποτυπώνονται αναμφίβολα τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας μας ενώ η χορήγηση της εφάπαξ και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, που θα κυμανθεί από 1.000 έως 4.000 € για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν αρκεί, όπως δεν αρκεί και η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων μέχρι και το 2023 καθώς δε γίνεται καμία αναφορά στο παρόν Σχέδιο Νόμου αναφορικά με την απώλεια εισοδήματος του παραγωγού έως ότου ορθοποδήσει, ιδίως για όσους μέχρι πρότινος καλλιεργούσαν δέντρα. Κλείνοντας ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός που προκύπτει από την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αναφορικά με το συνολικό κόστος των μέτρων, που θα επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό και που ανέρχεται σε περίπου 60 εκ. ευρώ χωρίς μάλιστα να μπορούν να συνυπολογισθούν επακριβώς τη στιγμή αυτή όλες οι τελικές δαπάνες και χωρίς να υπολογίζεται πουθενά το τεράστιο κόστος της απώλειας του δασικού, αγροτικού και του ζωικού πλούτου όπως και της βιοποικιλότητας των περιοχών που κάηκαν.

«Αν όμως η Κυβέρνηση είχε δώσει έστω ένα μέρος των 60 εκ. ευρώ σε μέτρα πρόληψης», υπογραμμίζει ο κ. Πάνας, «δε θα ήμασταν αναγκασμένοι τώρα να ψάχνουμε να καλύψουμε αυτή την «τρύπα» στον Προϋπολογισμό από τα μέτρα αποκατάστασης».