Κόσμος

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας πρότεινε στον Πατριάρχη Γεωργίας να αναγνωρίσει την ΑΕΟ

By admin

August 24, 2021

Πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ντενίς Σμιγκάλ με τον Πατριάρχη της Γεωργίας κ. Ηλία κατά την επίσκεψη του στην 3 Ιουνίου στην Τιφλίδα δημοσιεύει η ιστοσελίδα raskolam.net.

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε επισκεφθεί τον Καθολικό Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, με τον οποίο είχε συζητήσει ένα ευρύ φάσμα διαφόρων θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το raskolam.net το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης ήταν τελείως διαφορετικό, και αφορούσε την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός κυριάρχησε στην συζήτηση κάνοντας ιστορική αναδρομή για τις δύο χώρες, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, ιδίως τον συντονισμό κοινών βημάτων για την επιτάχυνση της απόκτησης της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο κ. Σμιγκάλ αναφέρθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, λέγοντας ότι ήδη την έχουν αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρεία, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου.

Επίσης, παρέδωσε στον Πατριάρχη Γεωργίας και μια επιστολή από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, όπου σε ενδεχόμενη αναγνώριση της ΑΕΟ να υπάρξει Γεωργιανό βικαριάτο για την διασπορά της Γεωργίας στην Ουκρανία, όπως ήδη υπάρχει Ρουμάνος εφημέριος.

Οι πηγές του raskolam.net αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί του από τις προτάσεις του Ουκρανού Πρωθυπουργού, αλλά ούτε εξέφρασε κάποιο ενδιαφέρον.

Η Εκκλησία της Γεωργίας γνωρίζει τον πλασματικό χαρακτήρα της Ρουμάνου εφημερίου, καθώς και την πλήρη απουσία γεωργιανών και ρουμανικών κοινοτήτων εντός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός με τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας είχε δηλώσει: “η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για την αναγνώριση της ΑΕΟ από την Εκκλησία της Γεωργίας”.

Πηγή: romfea.gr