Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν επέπληξαν την Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από την τουριστική κίνηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος έκαναν παρατηρήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η χώρα δέχεται ταξιδιώτες εμβολιασμένους με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, προειδοποιώντας για περισσότερους περιορισμούς στα ταξίδια κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Η Α. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε πίσω από τις “κλειστές πόρτες” της Συνόδου πως χώρες όπως η Ελλάδα “καλωσορίζουν ταξιδιώτες” που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Sputnik ενάντια στη Covid-19, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, και δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του έναντι της Μετάλλαξης Δέλτα που απασχόλησε τους ηγέτες.
“Αυτοί οι ταξιδιώτες μετακινούνται εν συνεχεία ελεύθερα εντός της ζώνης της ΕΕ” δήλωσε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg χωρίς να τους κατονομάζει.
Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος απάντησε στο πρακτορείο ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε “μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση”, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας για τα ταξίδια. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά παρουσιάστηκε πολύ πιο επιφυλακτική έναντι της πιθανότητας εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο κύμα νοσηλειών.
Ο Μακρόν στήριξε τις αιτιάσεις της Μέρκελ με τις δύο χώρες να συζητούν μια πιθανή γενική απαγόρευση ταξιδιού από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βρετανία, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα οδήγησε στη συνέχιση των μέτρων κοινωνικής απόστασης μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Το Bloomberg σημειώνει πως “τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν παραιτηθεί από τις απαιτήσεις καραντίνας για τους επισκέπτες που φέρουν πιστοποίηση εμβολιασμού με τα ρωσικά Sputnik και τα σκευάσματα της Sinopharm”.
Η Μέρκελ, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στη Μπούντεσταγκ, είχε δεσμευθεί πως θα απαντήσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα έναντι εκείνων που δέχονται ταξιδιώτες από “τρίτες χώρες”.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο.
Προέτρεψαν στην ταχεία έγκριση του πιστοποιητικού Covid-19 για διευκόλυνση των ταξιδιών και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.
Τέλος, η Μέρκελ είπε προς τους ηγέτες πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η τρίτη “αναμνηστική” δόση θα πρέπεινα έρθει νωρίς στην έναρξη του φθινοπώρου. Τα γραφεία των Μέρκελ και Μακρόν αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της Συνόδου καταρχάς σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα από τα τέλη Αυγούστου και μετά αναμένεται να είναι η επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε:
“Προσωπική μου εκτίμηση, την οποία συμμερίζεται και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη”.
Εξάλλου, τόνισε ο πρωθυπουργός: “Μία απάντηση υπάρχει και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών”. Ενώ επανέλαβε ότι “Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι ασφαλείς. Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κινδυνεύουν. Είναι πολύ πιθανό η διασπορά της πανδημίας πια, και οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις, να αφορά μόνο ανεμβολίαστους”.
“Η Ελλάδα δέχεται το Sputnik, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού, δεχόμαστε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε κι άλλα. Αυτό κάνει η Ελλάδα”, επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα: “Φαντάζομαι ότι αν Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει στο στάδιο της προετοιμασίας πριν συμφωνήσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό”.
Θυμίζουμε πως στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα έχουν για την ώρα παρουσιάσει η Pfizer/Biontech και η AstraZeneca.
Πηγή: news247.gr