Πολύχρονο

Featured

Χαλκιδική: Μονοψήφιες οι πληρότητες τον Ιούνιο, άνοδος για Ιούλιο και Αύγουστο

By admin

June 05, 2021

Αυτήν την περίοδο οι πληρότητες στα καταλύματα της Χαλκιδικής, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, κινούνται σε μονοψήφιους αριθμούς. Είναι τουρίστες από Βαλκάνια, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι ιδίως για τα Σ/Κ, κάποιοι Έλληνες ενώ σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και οι Γερμανοί. «Θα είναι σεζόν της τελευταίας στιγμής» αναφέρει  ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γιάννης Λασπάς φέροντας συγκρατημένη αισιοδοξία για Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει ανοίξει, ωστόσο, η Χαλκιδική όπως, άλλωστε, και οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Η σωστή οργάνωση στα χερσαία σύνορα ώστε να μην σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των τουριστών, η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τα τεστ αλλά και η αναγκαία χρωματική αλλαγή της περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη από πορτοκαλί στο πράσινο είναι βασικά ‘κλειδιά’ ώστε να κυλήσει θετικά και ανοδικά η φετινή τουριστική σεζόν.

Σχετικά με τα χερσαία σύνορα, όπου η Χαλκιδική αποτελεί κατ’ εξοχήν προορισμό οδικού τουρισμού, κυρίως από τα Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο ταμίας της ΕΞΧ Γιάννης Λασπάς «πρέπει να υπάρξει σωστή οργάνωση στα χερσαία σύνορα» εξηγώντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί fast lane για όλους όσοι διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Για τον μήνα Ιούνιο, έχει ανοίξει λιγότερο από το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χαλκιδικής, ενώ οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα ανοίγουν τις μονάδες τους σταδιακά εντός του τρέχοντος μηνός.

Ήδη, χθες, άνοιξε τις πόρτες του το ανανεωμένο πεντάστερο Porto Carras στη Σιθωνία, παρέχοντας αναβαθμισμένες εμπειρίες, για φέτος, στο Meliton και στη Villa Kalyva Mare.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο resort οι πρώτοι πελάτες είναι Σέρβοι, μεμονωμένοι Ρώσοι αλλά και Έλληνες ενώ από τις 17 Ιουνίου και μετά θα έχει και αρκετούς Γερμανούς. Η λίστα με τους πελάτες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος εμπλουτίζεται συνεχώς, ωστόσο η χρονιά όπως αναφέρουν στελέχη του resort θα είναι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μεγάλη προσφορά, μικρή ζήτηση

Με τις πληρότητες να κινούνται για τον Ιούνιο σε μονοψήφιο αριθμό, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Χαλκιδική ευελπιστούν ότι η εικόνα θα αλλάξει προς τα τέλη του Ιουνίου, με σοβαρή ανάκαμψη για Ιούλιο και Αύγουστο.

«Υπάρχει μεγάλη προσφορά και μικρή ζήτηση» λέει ο κ. Λασπάς προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη, διότι δεν έχουν αρχίσει οι μαζικές κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι «δυο μήνες σεζόν, δεν αρκεί» όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ταμίας της ΕΞΧ Γιάννης Λασπάς.

Εκτός από τους Βαλκάνιους που απορροφούν μεγάλο ποσοστό της τουριστικής κίνησης στην Χαλκιδική, οι ξενοδόχοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Η αεροπορική εταιρία Jet2 έχει ανακοινώσει πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τις 24/6, ωστόσο εάν δεν πρασινίσει η περιοχή, βάσει επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει ενδεχόμενο να μεταθέσει την παραπάνω ημερομηνία για αργότερα.

Μετά τις 20 Ιουνίου και στα ενοικιαζόμενα

Η ίδια εικόνα περίπου επικρατεί και στον χώρο των ενοικιαζομένων δωματίων της Χαλκιδικής με τις πληρότητες αυτήν την περίοδο να κινούνται στο 4%-5% κυρίως από Ρουμάνους και Σέρβους.

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, μέχρι στιγμής έχει ανοίξει μικρός αριθμός καταλυμάτων, ωστόσο, «ούτως ή άλλως, τέτοια εποχή, γενικότερα, δεν είχαμε υψηλές πληρότητες» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 15 Ιουνίου και έπειτα αναμένονται καλύτερες πληρότητες ενώ από τις 25/6 που κλείνουν και τα σχολεία στα Βαλκάνια, η εικόνα θα είναι ακόμα καλύτερη.

Αυτό ωστόσο που παρατηρείται αυτήν την περίοδο είναι μια σχετική γκρίνια από τους ξένους, και κυρίως από τους Σέρβους, σχετικά με την υποχρεωτική διεξαγωγή των PCR τεστ και για παιδιά άνω των 5 ετών.

Ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων Χαλκιδικής εξηγεί πως αυτό συμβαίνει διότι όταν έρχονται τέτοια εποχή στην περιοχή για τις διακοπές τους για το λόγο ότι πετυχαίνουν και χαμηλότερες τιμές, η διεξαγωγή των PCR τεστ για τα παιδιά τους αυτομάτως αυξάνει το κόστος κατά πολύ.

«Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους τουρίστες που μας επιλέγουν» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας πως τους επιδοτούν με κάποια μορφή έκπτωσης ή παροχής υπηρεσιών για διαμονή από 7 ημέρες και άνω.

«Για παράδειγμα, μπορεί να τους προσφέρουμε μια κρουαζιέρα, ή δυο μέρες δωρεάν για άνω των 7 διανυκτερεύσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων τονίζοντας ότι είναι υπέρ των τεστ, «δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το καλοκαίρι μας, ας έρθουν μόνο όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, η χρονιά είναι δύσκολη αλλά βασικό είναι να μείνουμε ασφαλείς».

Κρατήσεις από voucher αλλά και νέες

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρούνται πληρότητες της τάξεως του 30%-40%, οι οποίες προέρχονται από ακυρωθέντες κρατήσεις της περασμένης χρονιάς, που μετατράπηκαν σε voucher.

Ωστόσο, υπάρχουν και λίγες νέες κρατήσεις κάποιες εκ των οποίων αξιοποιούν προσφορές της τάξεως του 20% με προπληρωμή, δίχως όμως να υπάρχει το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης.

Οι τιμές σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι διορθωμένες κατά 10%-15%, «είναι αρκετά προσιτές για τους ξένους» ενώ και για τους Έλληνες σημαντικό βοήθημα αποτελούν τα δελτία του Κοινωνικού Τουρισμού. Πέρα όμως από τον Κοινωνικό Τουρισμό, υπενθυμίζεται ότι και φέτος ‘τρέχει’ το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού «Τουρισμός Για Όλους».

Μάλιστα αυξάνεται το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής και συγκεκριμένα για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου, Πηγή: grtimes.gr

*Φώτο αρχείου