Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι εν έτει 2021, υπάρχουν χώρες που θεωρούν «άρρωστα» τα μέλη της LGBT κοινότητας και χρησιμοποιούν μάλιστα μεσαιωνικές μεθόδους για τη θεραπεία τους. Θα νόμιζε κανείς ότι οι εξορκισμοί και τα ηλεκτροσόκ ως θεραπείες έχουν μείνει στα βιβλία και στις μαύρες σελίδες της ιστορίας αλλά στην Ινδονησία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για να θεραπεύσουν τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Sun, οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνται «δαιμονισμένοι» με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε εξορκισμούς, ηλεκτροσόκ ακόμα και… βιασμούς.
Οι ισλαμικοί εξορκισμοί ή «ruqyah» όπως λέγονται, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής στη χώρα, καθώς κάποιοι από τους ειδικούς που τους εξασκούν, βίασαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως μέρος της απαλλαγής του από τους δαίμονες που τους έχουν καταλάβει.
Η ζωή των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Μουσουλμάνων στον κόσμο, γίνεται ολοένα και χειρότερη τα τελευταία χρόνια καθώς ο θρησκευτικός συντηρητισμός έχει επικρατήσει.
Αν και η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται παράνομη στην Ινδονησία, με εξαίρεση την επαρχία του Aceh, οι διακρίσεις σε βάρος των γκέι, πληθαίνουν.
Σε μία μελέτη του Pew Research Center τον Ιούνιο του 2020, βρέθηκε ότι μόλις το 9% του πληθυσμού της Ινδονησίας θεωρεί αποδεκτή την ομοφυλοφιλία.
Πέρυσι, μία διεμφυλική γυναίκα κατηγορήθηκε για κλοπή και την έθαψαν ζωντανή και τον Ιανουάριο λίντσαραν δύο άνδρες στο Banda Aceh επειδή κάποιοι γείτονες ανέφεραν ότι έκαναν σεξ.
«Μου έκαναν εξορκισμό και παραμένω μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ήταν μια τραυματική εμπειρία. Ο τρόμος αυτής της ανάμνησης έχει χαραχθεί στο μυαλό μου» ανέφερε μία διεμφυλική γυναίκα στη Bangkok Post.
Πώς γίνεται η θεραπεία από τους «κληρικούς»
Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς ομοφυλόφιλων ή διεμφυλικών επιλέγουν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε εξορκισμούς για να αλλάξουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Ο πατέρας του Ασέο Σεπούντιν τον ανάγκασε να συναντηθεί με έναν κληρικό στη Purwakarta, στη δυτική Τζάβα, και να υποβληθεί σε εξορκισμό. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, που είχαν σκοπό «να τον κάνουν straight», ο Ασέο έκλαιγε όσο ο κληρικός προσευχόταν πάνω του και προσπαθούσε να διώξει τους δαίμονες.
«Το έκανα για ένα μήνα αλλά τίποτα δεν άλλαξε, είμαι ακόμα ομοφυλόφιλος. Το δυσκολότερο για μένα δεν ήταν ο εξορκισμός αλλά το μετά, καθώς προσπαθούσε να με πείσω να μου αρέσουν οι γυναίκες. Ένιωθα μπερδεμένος και απελπισμένος» συγκλονίσει ο Σεπούντιν μιλώντας στο USA Today.
«Θεραπεία μέσω χτυπημάτων με σκουπόξυλο»
Δεν είναι όμως μόνοι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για εξορκισμό. Στο Παντάνγκ, στη δυτική Σουμάτρα, γκέι ζευγάρια που έχουν συλληφθεί, στέλνονται στους κληρικούς ή σε άλλους «ειδικούς» για «ψυχολογική βοήθεια». Η… θεραπευτική αυτή διαδικασία έχει διάφορες μορφές. Ο Άρις Φάθονι, ένας από τους κληρικούς που εκτελούν τη «ruqyah» έχει δηλώσει στο ABC ότι διαβάζει στους θεραπευόμενους θρησκευτικά αποσπάσματα και τους χτυπά στην πλάτη με ένα σκουπόξυλο. Υπάρχουν όμως και άλλοι που εφαρμόζουν σκληρότερες τακτικές.
Ο βιασμός ως μέσο θεραπείας
Κάποιοι από αυτούς που προσφέρουν τον εξορσκισμό ως θεραπεία, έχουν βάλει στη λίστα τους και άλλα φρικτά μέσα όπως ο «διορθωτικός βιασμός» που αποσκοπεί στο να μετατρέψει το θύμα σε ετεροφυλόφιλο.
Ένα ινδονησιακό σάιτ για εξορκισμούς, που πια έχει κατέβει, προσέφερε θεραπείες με ηλεκτροσόκ για τους ομοφυλόφιλους. «Πιστεύουμε ότι οι ασθενείς LGBT έχουν καταληφθεί από δαίμονες που ελέγχουν το μυαλό και το σώμα τους» υποστήριζε το σάιτ. Οι τιμές για τη θεραπεία ποικίλαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και κυμαίνονταν από 50 ευρώ για πέντε θεραπείες με ηλεκτροσόκ, 80 ευρώ για τέσσερις εξορκισμούς και 165 ευρώ για «σεξοθεραπεία» ή «διορθωτικό βιασμό».
Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, Πελάνγκι Νουσαντάρα, που πάλεψε για να κλείσει το σάιτ, περιέγραψε τις υπηρεσίες που προσέφερε ως «βασανιστήριο». «Είναι σοκαριστικό ότι τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για την ομοφυλοφιλία» τόνισε ο Νουσαντάρα.
Πώς ξεκίνησε το απάνθρωπο βασανιστήριο του εξορκισμού
Η χρήση της «ruqyah» ξεκίνησε, όπως εξηγεί η Δρ Ντίνα Λιστιορίνι, λέκτορας στο τμήμα επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Atma Jaya, στις αρχές του 2000 μετά την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο στην Ινδονησία «Η καμπάνια για τη χρήση των εξορκισμών είναι μια προσπάθεια να ομαλοποιήσουν κάτι που βλέπουν ως αποκλίνον. Στο τέλος αυτό καταλήγει σε βία κατά της πολυφωνίας των φύλων» αναφέρει.
Ο Αρίφ Νουχ Σάφρι, ένας κληρικός στο ισλαμικό οικοτροφείο Al Fatah Yogyakarta, που είναι μόνο για διεμφυλικούς, περιγράφει ότι αρκετοί μαθητές μοιράστηκαν μαζί του την τραυματική τους εμπειρία και την περιέγραψαν ως «μαρτύριο και απάνθρωπο».
«Στην Ινδονησία είναι ριζωμένη η πεποίθηση ότι αν κάποιος ελκύεται από το ίδιο φύλο, έχει καταληφθεί από δαίμονες και πρέπει να υποβληθεί σε εξορκισμό» είχε γράψει στο Instagram της μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της Ινδονησίας, η Κάι Μάτα.
Πηγή: reader.gr