Featured

Εμφανίστηκε “Φυσητήρας” στη Χαλκιδική

By admin

April 25, 2021

Την Κυριακή 18.04.2021 δυο φίλοι ψαράδες από τη Χαλκιδική, είχαν μια αναπάντεχη συνάντηση με ένα τεράστιο κήτος, ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα από Βουρβουρού και το νησάκι της Αμμουλιανής. Αρχικά θεώρησαν πως επρόκειτο για αναποδογυρισμένη βάρκα και άμεσα έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν.

Φτάνοντας όμως σε κοντινή απόσταση, έκπληκτοι ανακάλυψαν πως επρόκειτο για ένα τεράστιο κήτος, το οποίο έκανε απλώς την βόλτα του. Μάλιστα, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί, το κήτος επιπλέει και το μήκος του πολλά πολλά μέτρα, ενώ ο φυσητήρας του μας αποδεικνύει ότι κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για «Φυσητήρα».

Δείτε το βίντεο εδώ.

Βάσει του ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΘΑΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ «ΑΡΙΩΝ»), στην Ελλάδα υπάρχουν «Φυσητήρες» στις παρακάτω θαλάσσιες περιοχές: Ελληνική Τάφρο, Μυρτώο Πέλαγος, Αιγαίο Πέλαγος.

Συγκεκριμένα στοιχεία:

Όνομα: Φυσητήρας Αγγλικά: Sperm Whale / Cachalot Επιστημονική ονομασία: Physeter macrocephalus Κατάσταση: Κινδυνεύουν Μέγεθος: έως 15 μέτρα Βάθος κατάδυσ

ης: έως 2000 μ Χρόνος κατάδυσης: 90 λεπτά Ταχύτητα: 3 χλμ./ώρα Διατροφή: Κυρίως καλαμάρια Περισσότερες Πληροφορίες: Περιγραφή: Αρσενικό 15,0-18,0 μ., θηλυκό 10,0-12,0 μ. Πελώριο κεφάλι, 1/4 ως και 1/3 του συνολικού μήκους του ζώου. Τεντωμένο δέρμα, ένα ρουθούνι εντελώς μπροστά και αριστερά. Κοντή και φαρδιά καμπούρα σαν ραχιαίο πτερύγιο, με πολλές άλλες μικρότερες κατά μήκος της πλάτης. Το δέρμα του σώματος είναι σκούρο γκρι, ζαρωμένο και βγάζει στον αέρα τα πτερύγια της ουράς του όταν καταδύεται. Ο Φυσητήρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη.

Έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο με μέσο όρο βάρους τα 8 κιλά, τα αρσενικά ενηλικιώνονται στα 18 και συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέχρι τα 50, τα θηλυκά κυοφορούν 14-16 μήνες και προσέχουν τα μικρά τους μέχρι και 10 χρόνια.

Ο Φυσητήρας, είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη, το μεγαλύτερο οδοντοφόρο κητώδες και το μοναδικό ζωντανό μέλος του γένους Physeter.Οι φυσητήρες, δεν είναι φάλαινες, ανήκουν στην τάξη των οδοντοκητών και έχουν δόντια μόνο στην κάτω γνάθο. Έχουν μεταξύ 18 και 26 ζευγάρια κωνικά και μυτερά δόντια, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως 20 εκατοστά. Τα δόντια είναι πιο μυτερά στα νεότερα άτομα, ενώ τα ενήλικα μπορεί να έχουν στρογγυλευμένα δόντια. Το είδος έχει έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, αφού τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα αρσενικά έχουν μήκος μεταξύ 15 και 18 μέτρων (μέσος όρος 15), με βάρος μεταξύ 43,5 και 55,8 τόνους, ενώ τα θηλυκά κυμαίνονται μεταξύ 8 και 17 μέτρων (μέσος όρος 11), με βάρος μεταξύ 13,5 και 20 τόνων. Τα νεογνά είναι από 3,5 έως 4,5 μέτρα.

Βασικά Χαρακτηριστικά αναγνώρισης:

Τεράστιο κεφάλι. Χαμηλός πίδακας, που προβάλλεται προς τα αριστερά, παρουσιάζει γωνία 45 ° με την επιφάνεια του νερού. Κοντή καμπούρα αντί για ραχιαίο πτερύγιο, ακολουθούμενη από μια σειρά μικρότερων καμπύλων κατά μήκος της πλάτης. Οι ουραίοι λοβοί είναι τριγωνικοί, με βαθιές εγκοπές σχήματος V. Σκούρο σώμα και ζαρωμένο δέρμα. Συνήθως επιπλέει ακίνητος στην επιφάνεια, αν και μπορεί επίσης να κάνει θεαματικά άλματα έξω από το νερό. Παρατηρείται σε ομάδες από 3 έως 7 άτομα.

Πηγή: meteology.gr