Featured

Απ. Πάνας: Καταστροφές από χαμηλές θερμοκρασίες στα πυρηνόκαρπα του Νομού

By admin

March 30, 2021

Ανακοίνωση του Βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών, που προκλήθηκαν στα πυρηνόκαρπα της Χαλκιδικής λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

“Δυστυχώς οι καλλιέργειες του τόπου μας χτυπήθηκαν για μία ακόμα φορά από καιρικά φαινόμενα καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν καρπόπτωση στις καλλιέργειες των βερίκοκων (καϊσια).

Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ σε κεντρικό επίπεδο, τους οποίους και ενημέρωσα για την κατάσταση των καλλιεργειών, ενώ σήμερα μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων επισκέφτηκα καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νέας Προποντίδας για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία δηλώσεων ζημιάς του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ καθώς οι γεωπόνοι θα ξεκινήσουν τις επισημάνσεις, ώστε να προχωρήσει ο οργανισμός σε αναγγελίες και να μπορέσουν να δηλωθούν οι ζημιές. Πρόκειται για μία καταστροφή που έρχεται σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο καθώς η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) έχει ήδη επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινότητας των αγροτών.

Ο τόπος μας βρίσκεται πραγματικά σε δυσχερή θέση και για τον λόγο αυτόν θα κινηθώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε οι ζημιές αυτές να επηρεάσουν το λιγότερο δυνατό την αγροτική οικογένεια της Χαλκιδικής.”