Featured

Γεώργιος Δημητρίου Κοτρώνης – Ένας Χαλκιδικιώτης Ήρωας του 1821 από την Ιερισσό

By admin

March 25, 2021

Η πορεία των αγώνων ενός Χαλκιδικιώτη Ήρωα του 1821 από την Ιερισσό, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφο της εποχής – Γεώργιος Δημητρίου Κοτρώνης.

Έρευνα: Χρ. Καραστέργιος

Ένα σπουδαίο έγγραφο της εποχής μαρτυρά τους αγώνες του Γεώργιου Δημητρίου ή Κοτρώνη.

Γεννήθηκε στην Ιερισσό το 1793 και έλαβε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής με τον Εμμανουήλ Παππά σε ηλικία 28 χρ. Το 1846 οι οπλαρχηγοί Αθανάσιος Χαλκιώτης, Ιωάννης Καρπούζης, ο Αναστάσιος Χιμευτός κ.α, βεβαιώνουν ότι ο Γεώργιος Κοτρώνης πολέμησε γενναία στα Μαντεμοχώρια και στη συνέχεια στη Κασσάνδρα.

Με τη λήξη της επανάστασης στη Χαλκιδική, αντί να κατευθυνθεί νότια, όπως το σύνολο των Χαλκιδικιωτών, συνέχισε τον Αγώνα υπό τις διαταγές του Καρατάσου στη Νάουσα της Μακεδονίας. Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 1822 βρέθηκε να πολεμά στο Κομπότι της Άρτας. Τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στην απόκρουση της Α’ πολιορκίας του Μεσσολογγίου από τους Τούρκους, πολέμησε επίσης στα Βρυσάκια της Εύβοιας, στο Τρίκερι του Πηλίου, στη Σκιάθο, στην μάχη της Σχινόλακας εναντίον του Αιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ, στην μάχη της Αλαμάνας, στην Αταλάντη, στην Ορμύλια, στον Ανηφορίτη και σε πολλές ακόμα μάχες.

Μετά από χρόνια αγώνων εγκαταστάθηκε, όπως και άλλοι συμπατριώτες του, στην Σκάλα της Αταλάντης όπου και απεβίωσε το 1865.