Αθλητικά

Έτοιμος για τα 8.091 μέτρα του Αναπούρνα Ι των Ιμαλαΐων o Αν. Συκάρης

By admin

March 19, 2021

Στο Κατμαντού του Νεπάλ βρισκεται ο Αν. Συκάρης, πανέτοιμος για τη νέα αποστολή που έχει μπροστά του και η οποία ξεκινά στις 24 Μαρτίου. Μια αποστολή εξίσου επικίνδυνη με αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο Κ2 των Ιμαλαΐων και των 8.611 μέτρων, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα. Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

«Στόχος μου είναι να πατήσω και στις 14 κορυφές που υπάρχουν στον κόσμο πάνω από τα 8.000 μέτρα. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αυτό το Grand Slam» τονίζει στο GRTimes ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης και προσθέτει: «Αυτή τη φορά στόχος μου είναι να δω τον κόσμο από τα 8.091 μέτρα του βουνού Αναπούρνα Ι, το οποίο αποκαλείται και βουνό των χιονοστιβάδων».

«Τη συγκεκριμένη ανάβαση θέλω να την αφιερώσω στον Τάκη Μπουντόλα, τον ορειβάτη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1985 και τον Κλήμη Τσατσαράγκο που έχασε επίσης τη ζωή του εδώ στην κορυφή του Αναπούρνα South (7.219μ.). Θέλω να ανέβω σ’ αυτό το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου στο οποίο τα τελευταία 70 χρόνια, μόνο 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή του, ενώ άλλοι 72 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια» προσθέτει ο Αντώνης Συκάρης.

Τα κρυοπαγήματα που σταμάτησαν την ανάβαση και του… έσωσαν τη ζωή

Όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν περάσει δύο μήνες από το τέλος της χειμερινής αποστολής του Αντώνη Συκάρη στο Κ2, η οποία λίγο έλειψε να είναι και η τελευταία της ζωής του.

«Στο Καμπ 3 λίγο πριν την τελευταία φάση είχαμε κάποια προβλήματα με τις σκηνές και χρειάστηκε να μείνουμε σε εξωτερικό χώρο και στους -40 βαθμούς για αρκετές ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθω κρυοπαγήματα στα πόδια και τελικά να μη μπορέσω να συνεχίσω. Έμεινα περίπου στα 7.000 μέτρα» λέει, όμως αυτή η κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια καθώς τρεις από τους ορειβάτες που ξεκίνησαν τελικά για την κορυφή δεν επέστρεψαν ποτέ. «Αποδείχθηκε μια τραγική αποστολή. Από τους 21 ορειβάτες που ξεκινήσαμε συνολικά, επέστρεψαν 13» συμπληρώνει.

Μετά από την εμπειρία αυτή, θα περίμενε κανείς ότι η επόμενη αναρρίχηση σε βουνό των 8.000 μέτρων θα καθυστερούσε. Και θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εάν δεν μιλούσαμε για τον Αντώνη Συκάρη. «Είναι σημαντικό να κάνω τώρα αυτή την αποστολή μετά το Κ2 γιατί είμαι απόλυτα προετοιμασμένος και εγκλιματισμένος, παρά τη σωματική κούραση που υπάρχει. Έχω χρόνο να ξεκουραστώ, περνώ ακόμα το διάστημα της καραντίνας εδώ στο Κατμαντού».

133 αποστολές στο εξωτερικό σε 31 χρόνια ορειβασίας

Αρκετοί είναι αυτοί που με βάση τα κατορθώματα του Αντώνη Συκάρη, μιλούν για έναν ορειβάτη θαύμα. Τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τον ελληνικό χώρο. «Ασχολούμαι 31 χρόνια και έχω κάνει 133 αποστολές στο εξωτερικό. Οι περισσότερες που έχει κάνει Έλληνας ορειβάτης αλλά αυτό δεν λέει και κάτι» τονίζει.

Και εν κατακλείδι συμπληρώνει: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται γι’ αυτό που κάνω. Αυτούς τους 33.000 που με ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βασικός στόχος μου μέσα από τις προσπάθειες που κάνω, είναι να έρθει περισσότερος κόσμος να πλαισιώσει την ελληνική ορειβασία. Να εμπνευστεί και να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Πηγή: grtimes.gr