Featured

To 2o Δημοτικό Σχ. Ν. Μουδανιών σε «σχολικό εργαστήριο» στην πλατφόρμα ρομποτικής TEKTRAIN»

By admin

March 07, 2021

Το 2o Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών και ειδικότερα η ΣΤ τάξη προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε «σχολικό εργαστήριο» με αντικείμενο την πλατφόρμα ρομποτικής TEKTRAIN».

Βασικός στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι η εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα της ρομποτικής και των ευφυών αλγορίθμων (AI), όπως και η ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης τους με δραστηριότητες κλιμακούμενης δυσκολίας.

Ο επιθυμητός αριθμός των μαθητών που θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση ανέρχεται στους 36 και η επιλογή αυτών θα πραγματοποιηθεί από τους υπεύθυνους δασκάλους, από την στ’ τάξη.

Οι μαθητές θα χωριστούν σε 3 τάξεις εργασίας, περίπου ισάριθμων μαθητών, και οι μαθητές κάθε τάξης εργασίας θα σχηματίσουν ομάδες των 2 ατόμων.

Το σύνολο της σχολικής δραστηριότητας θα διαρκέσει 3 ημέρες και η κάθε τάξη εργασίας θα λαμβάνει μέρος σε μία δραστηριότητα ανά ημέρα, διάρκειας περίπου 2 ωρών.

Το πρόγραμμα και η δομή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

Εναρκτήριες δραστηριότητες την 1η ημέρα (συμμετοχή και των 3ων τάξεων εργασίας):

1. Παρουσίαση του προγράμματος TekTrain (5 – 10’) 2. Σύντομη εισαγωγή στην ρομποτική (20’)

Εκπαιδευτική δραστηριότητα ανά ημέρα:

Το πρόγραμμα κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας επαναλαμβάνεται μία φορά για κάθε τάξη εργασίας ανά ημέρα και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 ώρες (συνολικά 6 ώρες για όλες τις τάξεις εργασίας).

• Άσκηση 1 – 1η Ημέρα: Ανάπτυξη εφαρμογών ρομποτικής με απλές κινήσεις της ρομποτικής συσκευής, χρησιμοποιώντας ποικίλες ταχύτητες και διάφορους χρόνους κίνησης. • Άσκηση 2 – 2η Ημέρα: Ανάπτυξη εφαρμογών ζωγραφικής γεωμετρικών σχημάτων με απλή επανάληψη εντολών προγραμματισμού κίνησης του ρομπότ ή χρήση βρόχων επανάληψης. • Άσκηση 3 – 3η Ημέρα: Ανάπτυξη εφαρμογών εντοπισμού ανθρώπων με χρήση ευφυών αλγορίθμων AI και μετακίνησης της ρομποτικής συσκευής προς αυτούς.

Δομή κάθε δραστηριότητας:

1. Παρουσίαση εκπαιδευτικού στόχου (5-10’) 2. Παρουσίαση προβλήματος – άσκησης (5-10’) 3. Σχετική εκπαίδευση στο σύστημα υλοποίησης TEKTRAIN (5-10’) 4. Υλοποίηση της λύσης της άσκησης μέσω προγραμματισμού στην πλατφόρμα TekTrain από τους μαθητές της τάξης εργασίας. (45’) 5. Μετά-γνωστικές Δραστηριότητες (π.χ. εντυπώσεις, απορίες και σύνοψη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας) και ακολούθως Αξιολόγηση (απάντηση σε Ερωτηματολόγιο στον υπολογιστή) (30-40’)

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία από τον covid-19.