Featured

Νικήτη: “Καταστρέφεται ένα από τα πλέον τουριστικά χωριά της Χαλκιδικής”

By admin

February 27, 2021

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας, “Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική”, σχετικά με την απομάκρυνση των αμμοκρατών που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας της Νικήτης από συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Μέσα από την ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη, εκφράζει την αγωνία της για τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κίνηση στην ήδη υπάρχουσα παραλία. Όπως τονίζουν, με τους αμμοκράτες προστατεύθηκε η παραλιακή ζώνη από την διάβρωση και σώθηκαν οι περιουσίες των κατοίκων.

Τέλος απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο να σταματήσει το “έγκλημα”, όπως το χαρακτηρίζουν, που γίνεται σήμερα στη Νικήτη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ Η Νικήτη είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα τουριστικά χωριά της Χαλκιδικής, με μόνιμο πληθυσμό περί τις 2500 κατοίκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, παρουσιάζει την μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα!

Εδώ και 50 χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρείται διάβρωση των ακτών, πολλοί κάτοικοι προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους προέβησαν στην κατασκευή αμμοκρατών, με την «ανοχή» της πολιτείας που προέκυπτε από την σχετική αδράνεια του μοναδικού Νόμου που υπήρχε (Α.Ν. 2344/1940).

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με αύξηση της αμμώδους παραλιακής ζώνης. Σε κάθε ακτή παρατηρείται το γεγονός της διάβρωσης του ανατολικού άκρου της ακτής και προσάμμωσης του Δυτικού. Με κατασκευή αρκετών αμμοκρατών προστατεύθηκε η διάβρωση σε μεγάλο μήκος της παραλιακής ζώνης.

Με τον Ν. 1971/2001 (πρώτος μετά το 1940) θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες για σύννομες κατασκευές αμμοκρατών. Από διαμορφωμένη όμως, έστω λανθασμένα, νοοτροπία συνεχίστηκε η κατασκευή αμμοκρατών χωρίς να τηρούνται οι σχετικές νόμιμες διαδικασίες.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το γεγονός της διαμορφωμένης «αδράνειας» περί την εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας του Ν. 1971/2001, θεσμοθέτησε με νεότερο Νόμο (Ν. 4607/2019) την δυνατότητα τακτοποίησης «αυθαίρετων» αμμοκρατών.

Κατατέθηκαν στην Εισαγγελική Αρχή ανώνυμες καταγγελίες για κατασκευές έργων στην παραλιακή ζώνη, κυρίως αμμοκρατών. Και τυπικά ενεργώντας ο Εισαγγελέας διέταξε την «αποκατάσταση της τάξης» που ουσιαστικά σημαίνει την απομάκρυνση των αμμοκρατών με προφανές αποτέλεσμα την διάβρωση των ακτών!!

Σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμμοκρατών. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Σιθωνίας έχει ήδη προ πολλού αναθέσει σε εξιδεικευμένο ακτομηχανικό την διαδικασία τακτοποίησης των «αυθαίρετων» αμμοκρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4607/2019.

Το τραγικό είναι ότι σήμερα καταστρέφονται αμμοκράτες, ενώ έχουν την δυνατότητα να τακτοποιηθούν, με το επιπλέον οξύμωρο σχήμα, αφού σήμερα καταστραφούν, να επιτραπεί εκ νέου η κατασκευή των αμμοκρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, μετά από σχετικές μελέτες, αφού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ κρίνονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.

Απευθύνουμε έκκληση προ κάθε αρμόδιο για ΑΜΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, προκειμένου να σταματήσει το ΕΓΚΛΗΜΑ που άρχισε ήδη να διαπράττεται σήμερα, μέχρι που δεν μας αφήνει ανυποψίαστους για εσκεμμένες ενέργειες για υποβάθμιση της τουριστικής αξίας της Νικήτης, διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να διατάσσεται η καταστροφή αμμοκρατών, που έχουν την δυνατότητα τακτοποίησης, πόσο μάλλον όταν είμαστε υποχρεωμένοι να τους ξανακατασκευάσουμε.

ΕΛΕΟΣ!!!SOS ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού Αθανάσιος Ξανθόπουλος