Ο χιονιάς του Δεκέμβρη του 1988 ήταν ένας χιονιάς που έχει γραφτεί στην ιστορία τόσο για την Θεσσαλονίκη όσο και για την βόρεια Ελλάδα.
Το NorthMeteo συγκέντρωσε πλήθος από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στην ομάδα του facebook “Θεσσαλονίκη Φωτογραφίες-Αναμνήσεις Δεκαετίες 70-80-90“. Οι φωτογραφίες που θα δείτε ανήκουν στους Giorgos Papanastasiou, Chris Stamidis, αλλά και σε μία σειρά ατόμων που αναφέρονται με τα επίθετά τους στην προαναφερόμενη ομάδα στο facebook. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νούτσια, Οικονόμου, Γεωργιτζίκη, Βελλίδη, Αναστασίου, Φλούλη, Φασουρράκη, Λουήζου, Μαγκριώτη, Σοφωνίου κ.α.
Σύντομη ματιά στη μετεωρολογία του επεισοδίου και τις μετρήσεις θερμοκρασίες και υετού
Πριν προχωρήσουμε στο φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε η ομάδα του NorthMeteo, ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτό που συνέβη στις 16/12/1988 από μετεωρολογικής άποψης. Στους χάρτες που ακολουθούν βλέπουμε πως ακριβώς οργανώθηκε το “τέλειο έγκλημα”. Ένας αντικυκλώνας εκτεινόμενος σε μεγάλο μέρος της κεντροδυτικής Ευρώπης, όχι ιδιαίτερα ισχυρός, αλλά με ένα κέντρο άνω των 1030mb στην περιοχή λίγο βόρεια των Βαλκανιών καταφέρνει να μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες στα Βαλκάνια και την Αδριατική από την βορειοανατολική Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία οργανωμένου χαμηλού στην περιοχή. Η θέση του αντικυκλώνα είναι πολύ σημαντική καθώς ευνοεί τη μεταφορά ψύχους από περιοχές που θεωρούνται αποθήκες ψύχους για την Ευρωπαϊκή ήπειρο τον χειμώνα. Παράλληλα, η τοποθέτηση του αντικυκλώνα μπλοκάρει οποιαδήποτε κίνηση συστήματος ή αέριας μάζας από τον θερμότερο Ατλαντικό ωκεανό.
Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων που βίωσαν τον συγκεκριμένο χιονιά, αναφέρεται πως η εξέλιξη της κακοκαιρίας είχε ως εξής:
Τα ξημερώματα της 16/12/1988 ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση με μικρές όμως νιφάδες και αρνητικές θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις εντάθηκαν για να σταματήσουν προς το βράδυ και ο καιρός να βελτιωθεί πρόσκαιρα. Στις 17/12/1988 ο καιρός παρουσίασε νέα σημαντική επιδείνωση με ισχυρές χιονοπτώσεις καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο σταθμός του μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ καταγράφει ραγδαία πτώση από +2°C σε -1.3°C το διάστημα 2-3πμ τα ξημερώματα στις 16/12/1988. Η θερμοκρασία παραμένει κάτω από τους 0°C για το υπόλοιπο της ημέρας. Μάλιστα και κατά τη διάρκεια του μεσημεριού ο υδράργυρος κυμαίνεται μεταξύ -1.5 και -2°C. Παρόμοιες θερμοκρασίες ακολουθούν και την επόμενη μέρα (17/12/1988), και μόνο τα ξημερώματα στην ανάπαυλα ο υδράργυρος καταφέρνει για λίγες ώρες να λάβει τιμές λίγο πάνω από τους 0°C (έως +0.9°C). Στη συνέχεια μέχρι και τις 20/12/1988, η θερμοκρασία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αρνητικές τιμές τις πρωινές ώρες με την ελάχιστη να σημειώνεται το πρωί της 20/12/1988 στους -5.6°C.
Όσον αφορά το ύψος υετού, ο σταθμός του ΑΠΘ φαίνεται να τον κατέγραψε σε διάφορες χρονικές στιγμές όταν το χιόνι ήταν σε φάση τήξης. Δεδομένης της καλοκαιρίας (σύμφωνα με τους χάρτες του αρχείου του wetterzentrale) το επόμενο διάστημα έως και το τέλος του Δεκεμβρίου 1988, θεωρούμε ότι τα ποσά που καταγράφηκαν προέρχονται από τις χιονοπτώσεις στις 16-17/12. Ο σταθμός φαίνεται να έχει καταγράψει συνολικά ποσό κοντά στα 15mm, το οποίο εκτιμάται ότι είναι εμφανώς λιγότερο του ποσού που πραγματικά σημειώθηκε. Πιθανές απώλειες οφείλονται κατά βάση στην εξάχνωση του χιονιού, το οποίο καθώς φαίνεται παρέμεινε σε ορισμένα σημεία για πάνω από 10 ημέρες. Το αεροδρόμιο μέσω της ιστοσελίδας tutiempo που διατηρεί κλιματικό αρχείο παγκοσμίως, αναφέρει κοντά στα 20mm καταγεγραμμένου υετού, ο οποίος καταγράφηκε σταδιακά μέχρι τις 21/12/1988.
Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους για το μέγεθος της κακοκαιρίας, η οποία αποτελεί μία από τις ιστορικότερες (αν όχι την ιστορικότερη) για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που απαθανάτισαν αυτό το φαινόμενο και μοιράστηκαν αυτό το υλικό με όλους εμάς.
Από την περιοχή της Τούμπας:
Από το κέντρο της πόλης:
Πηγή: northmeteo.gr