φώτο αρχείου

Ελλάδα

Γιατί μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα

By admin

December 06, 2020

Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η πτώση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες. Αυτό προκύπτει από πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», ο οποίος περιλαμβάνει την ημερομηνία που ελήφθησαν τα μέτρα, την ημερομηνία που υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων φορέων και ξεκίνησε η «κάμψη» της καμπύλης των κρουσμάτων και τη μείωση που παρατηρείται μέχρι τα τελευταία 24ωρα.

Οι ελληνικές ιδιομορφίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Βήματος”, η Ελλάδα έχει πολλές ιδιομορφίες και διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθότι υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στα κρούσματα και επανακάμψεις του αριθμού των νέων φορέων στη διάρκεια της πτωτικής πορείας που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται πιθανόν στη μη τήρηση μεγάλου τμήματος των περιοριστικών μέτρων, ενώ έχει εκφρασθεί η άποψη ότι ίσως η πιο γρήγορη πτώση των κρουσμάτων να υπάρξει σε λίγα 24ωρα.

Γαλλία

Στη Γαλλία όπου ελήφθησαν μέτρα σε δύο χρονικές φάσεις (η πρώτη στις 17 Οκτωβρίου με περιορισμό της νυκτερινής κυκλοφορίας κι άλλους περιορισμούς, η άλλη στις 28 Οκτωβρίου με γενική καραντίνα αλλά με ανοικτά σχολεία) η υποχώρηση άρχισε να παρατηρείται στις 6 Νοεμβρίου. Δηλαδή περίπου 21 ημέρες μετά τα πρώτα μέτρα. Πλέον η μείωση των κρουσμάτων 27 ημέρες μετά την κορύφωση είναι της τάξης του 72%.

Ισπανία

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ισπανία όπου τα πρώτα σημαντικά περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου κι ακολούθησαν τοπικά lockdown στις 25 Οκτωβρίου. Η αρχή των μειώσεων σημειώθηκε στις 27 Οκτωβρίου κι η χώρα αυτή που παρουσίασε έξαρση στο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας με σημαντική διαφορά φάσης από την χώρα μας είναι πλέον σε σταθερή κάθοδο των αριθμού των νέων διαγνώσεων της τάξης περίπου του 69%. Παρόλα αυτά, οι θάνατοι παραμένουν πολλοί με 200-400 σε καθημερινή βάση λόγω του τεράστιου αριθμού νοσούντων που είχαν προηγηθεί.

Μ. Βρετανία

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, σημαντική ήταν η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε και στη Μ. Βρετανία όπου και πάλι υπήρξαν αρκετά περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά της χώρα μας που ανακοινώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου. Ανοικτά παρέμειναν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κολέγια και οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι υπαίθριες παιδικές χαρές, ενώ επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και η λειτουργία αγροκτημάτων, δικαστηρίων και του κοινοβουλίου. Η κορύφωση υπήρξε στις 12 Νοεμβρίου – δηλαδή την ίδια μέρα και στη χώρα μας- ωστόσο η καθοδική τάση των νέων νοσούντων ήταν πιο σταθερή και φθάνει αυτή τη στιγμή στο 50%. Η Ελλάδα, που έθεσε σε καραντίνα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες στις 3 Νοεμβρίου και όλη την επικράτεια στις 7 Νοεμβρίου παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις 12 Νοεμβρίου με 3.316 εγχώριους φορείς. Όμως, για πολλές ημέρες διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα χωρίς ουσιαστική πορεία μείωσης κι είναι ενδεικτικό ότι στις 18-20 Νοεμβρίου (σ.σ. δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα) τα κρούσματα ήταν άνω των 3.100. Σημειώνεται ότι, ακόμη και προ τριημέρου παρουσιάσθηκε ανάκαμψη του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε εναλλαγές που προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Γιατί δεν μειώνονται οι αριθμοί- Τι λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου

Είναι γεγονός πως σε κάποιες περιφερειακές ενότητες δεν έχει φανεί έως τώρα σαφής μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. «Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown», δήλωσε από μέρους της για την κατάσταση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι εξαιτίας της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, σημείωσε η καθηγήτρια. «Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Αύξηση της διάμεσης ηλικίας

Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε μικρή ήταν η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία έχει φτάσει στα 49 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Οκτωβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 35 χρόνια.

Στην Κεντρική Μακεδονία το 42,3% των ενεργών κρουσμάτων

Σημαντικό είναι μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τα ενεργά κρούσματα, που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, τα 7.031 βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή το 42,3%.

Χριστούγεννα χωρίς σκι λόγω lockdown

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο προπονητής αλπικού σκι, Στέργιος Πάππος με φόντο το χιονισμένο τοπίο του Παρνασσού. «Είναι μία χρονιά δύσκολη για όλους. Η περίοδος των Χριστουγέννων για εμάς είναι μια εποχή που όλοι περιμένουν, είναι ένας «χειμερινός Δεκαπενταύγουστος. Φέτος από άποψη καιροί ο χειμώνας ήρθε νωρίς, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να αρθεί το lockdown, το οποίο φυσιολογικά υπάρχει. Οι οικονομικές ζημιές θα είναι σίγουρα πολλές και η χρονιά δύσκολη, όμως θα πρέπει να βρύμε τρόπους να επιβιώσουμε μέσα από αυτό», δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του MEGA ο ίδιος.

Ανοιχτά τα καταστήματα εποχικών ειδών από Δευτέρα 7/12 – Τι λένε οι καταστηματάρχες

Τη Δευτέρα, 7/12, ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων. Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπεύθυνος καταστήματος με εποχιακά είδη, Κωνσταντίνος Ζωνιάδης, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει το κατάστημά του ενόψει Χριστουγέννων. Κατά τον ίδιο, ενώ η σεζόν έπρεπε να ξεκινήσει στις αρχές Νοέμβρη, με τα τωρινά δεδομένα, μέσα σε δέκα μέρες οι επιχειρηματίες εποχιακών ειδών περιμένουν να σώσουν ό,τι μπορούν. Για το άνοιγμα των καταστημάτων υποστήριξε ότι χρειάζεται υπομονή τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού σε αστυνομικούς στη Λαμία

Την ίδια ώρα, νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε αστυνομικούς στη Λαμία, τα οποία επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Άλλος ένας συνάδελφός τους βρέθηκε θετικός την Τετάρτη. Όπως μετέδωσε το lamiareport,.gr, έχει γίνει ιχνηλάτηση επαφών και όσοι είχαν άμεση σχέση έχουν μπει σε καραντίνα.

Παυλάκης για το εμβόλιο κοροναϊού: «Θα πονάει λίγο παραπάνω, αλλά θα είναι παροδικό»

Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, τόνισε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. «Η λύση περιλαμβάνει το εμβόλιο, αλλά όχι μόνο αυτό. Το εμβόλιο θα κάνει τεράστια διαφορά, αλλά δεν είναι το μόνο όπλο. Ίσως είναι το καλύτερο μαζί με την καραντίνα. Το εμβόλιο θα «δουλέψει» σε μερικούς μήνες μαζί με τα άλλα μέτρα όμως. Για να έχουμε ένα υποφερτό καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δεν θα πάρει 2 εκατ. αμέσως. Θα γίνεται συνεχώς παραλαβή νέων παρτίδων. Θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι τσεκαρισμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε σχέση με άλλα εμβόλια, αυτό θα πονάει λίγο παραπάνω. Θα είναι όμως κάτι παροδικό» εξηγεί μιλώντας στο Open. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3.

Με πληροφορίες από To Bήμα, in.gr, Mega, Open, lamiareport.gr, parallaximag.gr