Κ. Μάλαμα: Απαιτείται δέσμη άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία της μελισσοκομίας

Σε δέσμη κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία και της Κυριακής Μάλαμα, σε σχέση με την προστασία και στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την στήριξη του μελιού και του μελισσοκόμου.

Η πρώτη αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της μελισσοκομίας, η οποία πλήττεται έντονα από την κρίση του κορονοϊού και την συνεπακόλουθη κρίση στον τουριστικό τομέα. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, θα πρέπει άμεσα η μελισσοκομία να ενταχθεί στους πληττόμενους κλάδους και να στηριχτεί το εισόδημα των μελισσοκόμων, ενώ απαιτούνται και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των ενισχύσεων για το μέλι, το οποίο σήμερα εξαιρείται από τα περισσότερα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση αφορά στην προστασία του ελληνικού μελιού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στην καθιέρωση του ελληνικού σήματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος και θα αποκτήσει το ελληνικό μέλι πιο καλή θέση στην διεθνή αγορά, με δεδομένη την ποιότητα του ελληνικού παραγόμενου μελιού.

Όπως υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Χαλκιδική και την Βόρεια Ελλάδα, η μελισσοκομία φέτος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και σε σχέση με την πτώση της ζήτησης, αλλά κι ως προς τις πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό.

Επιβάλλεται η εικόνα αυτή να αλλάξει και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει μια εθνική στρατηγική για το μέλι, ώστε να θωρακιστεί το προϊόν και να επιβιώσουν οι μελισσοκόμοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα : Γιατί δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή η πιστοποίηση ελληνικού σήματος στο μέλι;

Η πιστοποίηση του μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων της χώρας μας με το “Ελλη-νικό Σήμα” αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του μελισσοκομικού κλάδου, στο πλαίσιο της πάταξης της νοθείας και της αναβάθμισης της εμπορικής δυναμικής του ελληνικού μελιού. Ιδιαίτερα, στην πε-ριόδο της πανδημίας και με δεδομένη την τεράστια πίεση στην τιμή του μελιού και την πτώση της τουριστικής ζήτησης για μέλι, η κατοχύρωση του Ελληνικού σήματος μελιού θα μπορούσε να προ-σφέρει στον μελισσοκόμο μια ασπίδα προστασίας από την κρίση.
Παρόλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση του Υπουργείου Αγρο-τικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αριθμ. Πρωτ.: 65/32406), “ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σχε-τικό αίτημα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέλαβε να συντάξει σχέδιο Κανονισμού Απονομής Ελληνικού Σήματος στο μέλι, βάσει της δραστηριοποίησής του στον τομέα αλλά και της εμπειρίας του από την εκπόνηση άλλων Κανονισμών Απονομής Ελληνικού Σήματος (…) Επιπλέον, για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο Μέλι κρίθηκε απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ως το σημαντικότερο εργαλείο για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του εν λόγω σχήματος πιστοποίησης. Στη βάση αυτή η επιχείρηση που θα πιστοποιείται θα υποχρεούται να εισάγει στοιχεία που θα επιτρέπουν τον διασταυρωτικό έλεγχο και τον εντοπισμό μη συμμορφώσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση η Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. προωθεί στο επόμενο Σχέδιο Νόμου διατάξεις για τη λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελισσοκομίας.”

Επειδή είναι απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών για την πιστοποίηση ελληνικούς σήματος στο μέλι.

Επειδή η προϋπόθεση που έθετε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την νομο-θέτηση του ηλεκτρονικού μητρώου μελισσοκομίας έχει ολοκληρωθεί.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Πότε θα λειτουργήσει η διαδικασία πιστοποίησης ελληνικού σήματος στο μέλι;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Μουζάλας Ιωάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισάβετ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Exit mobile version