Απόψεις

Καθηγητής Δερμιτζάκης: ”Η Θεία Κοινωνία έπρεπε να είχε σταματήσει από την αρχή”

By admin

September 16, 2020

Στο θέμα της Θείας Κοινωνίας ως μέσο διασποράς του κορωνοϊού, αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε τους φόβους του για την Θεία Μετάληψη, λεγόντας μεταξύ άλλων ότι η “Θεία Κοινωνία μοιράζεται με ένα κουτάλι μεταξύ των ανθρώπων”.

Ερωτηθείς ο Καθηγητής αν πρέπει να σταματήσει η Θεία Μετάληψη, τόνισε πως «αυτό έπρεπε να είναι ένα από τα πρώτα μέτρα».

«Έπρεπε να έχει σταματήσει ήδη πριν συζητήσουμε για να κλείσουμε εστιατόρια, οικονομικές δραστηριότητες, διότι πρέπει να αποφασίσουμε, είναι δυνατόν να κλείσουμε ένα σωρό επιχειρηματίες, να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην υπάρχει ευελιξία από πλευρά της Εκκλησίας ας πούμε στην περίπτωση να βάλουν πλαστικό κουταλάκι για την Θεία Μετάληψη; Το θεωρώ απαράδεκτο» – ανέφερε ο Καθηγητής και πρώην πρόεδρος της επιτροπής έρευνας.

Επίσης ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως το γεγονός ότι στις Καθολικές Εκκλησίες που δεν γίνεται η Θεία Μετάληψη με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι επιστημονικό επιχείρημα.

«Έχουν κλείσει όλες οι Εκκλησίες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Γερμανία. Επομένως είμαστε μία τρομερή εξαίρεση. Εάν η Εκκλησία αποφασίσει, όπως έχουν κάνει σε άλλες Εκκλησίες στον κόσμο να αλλάξει προσωρινά τον τρόπο της Θείας Μετάληψης, με πλαστικό κουταλάκι, με μεταλλικό κουταλάκι, να φέρει κάποιος από το σπίτι του, δεν ξέρω ποια θα ειναι η ευελιξία που θα δείξει. Η Εκκλησία έχει δείξει πολύ μεγάλη ευελιξία σε παλιότερες εποχές» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Κλείνοντας ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι αν αλλάξει ο τρόπος μετάληψης της Θείας Κοινωνίας, αυτό θα αποκλείσει ένα σημείο μετάδοσης του ιού.

Να αναφερθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ανέφερε ότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

“Το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας” – τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος.

*Του Αιμίλιου Πολυγένη από Romfea.gr