Featured

Χαλκιδική: Στα χέρια μιας υπαλλήλου το μάζεμα της ελιάς (audio)

By admin

August 24, 2020

Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι ασχολούνται με την επεξεργασία της χαλκιδικιώτικης ελιάς, καθώς λείπουν τα χέρια για να μαζευτεί όλη η παραγωγή η οποία μάλιστα φέτος στη Χαλκιδική είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι.

Το ενδιαφέρον από Έλληνες εργάτες είναι υποτυπώδες και οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους μετακλητούς εργάτες γης, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, μια διαδικασία που φέτος επηρεάζεται από το πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Θα πρέπει να μαζευτούν 150.000- 200.000 τόνοι ελιάς σε 10 μέρες», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Αιτία, το «τέρας της γραφειοκρατίας που είναι αξεπέραστο και δεν νικιέται με τίποτα»!. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος ενώ κάποιοι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια (όπως σε Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα) έχουν κατανοήσει το πρόβλημα της αναγκαιότητας των εργατών γης και επιδεικνύουν ευελιξία ως προς τον αριθμό που απαιτείται για τη συγκομιδή της ελιάς, στη Χαλκιδική ο επιτρεπόμενος αριθμός είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. «Η Χαλκιδική έχασε τον τουρισμό και κινδυνεύει να χάσει και την ελιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξαπολύοντας πυρά κατά υπαλλήλου που αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για αύξηση του αριθμού των εργατών ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Επιχειρηματική Χιροσίμα!

Στη συνέντευξή του ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλά ακόμη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις. «Όλος ο κόσμος βιώνει μια επιχειρηματική »Χισροσίμα»», είπε κι έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις που θέλουν πρωτόγνωρες λύσεις». Όπως, επίσης, τόνισε κανένας δεν περίμενε το «τσουνάμι» που έφερε στην οικονομία η πανδημία, ενώ αναφερόμενος στη συμπεριφορά των Ελλήνων επιχειρηματιών στη συγκεκριμένη κρίση είπε πως έγιναν σοφότεροι, ενώ έμαθαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και σε όλα τα κανάλια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως δε ενημερώνονται καθημερινά για τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών ανά τον κόσμο.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, η καταστροφή ήταν ολική για κάποια ελληνικά προϊόντα όπως τα ιχθυηρά κατά την έναρξη της πανδημίας καθώς το lockdown σε Ιταλία και Ισπανία έβαλε «λουκέτο» στην εστίαση. Όμως, στη συνέχεια η κατάσταση για αρκετά προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και τα είδη ατομικής υγιεινής βελτιώθηκε, σε βαθμό που κάποιες μεταποιητικές μονάδες να εργάζονται πυρετωδώς σε τρεις βάρδιες για να καλυφθούν οι ανάγκες των ξένων πελατών τους!

Βατερλώ στον τουρισμό

Την ίδια ώρα, καταστροφικές είναι, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι επιπτώσεις στον τουρισμό ακόμη και για όσους τόλμησαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κάνει λόγο για «Βατερλώ» στον συγκεκριμένο τομέα και προβλέπει πως οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές τον χειμώνα.

Πηγή: grtimes.gr