Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη και το πολιτικό – οικονομικό φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και στο οποίο θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, οι φορείς της πόλης ετοιμάζουν τις προτάσεις τους μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης και την στήριξη των επιχειρήσεων κατέθεσε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ιωάννης Μασούτης και μας τις ανέλυσε περαιτέρω σε επικοινωνία με τον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
«Η ΔΕΘ αποτελεί ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης μας και ήταν πάντα μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα την πλήρη φοροαπαλλαγή και εισφοροαπαλλαγή της εταιρείας για 12 μήνες ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων. Συγκεκριμένα πρότεινα την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για 12 μήνες, φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2020, ΕΝΦΙΑ για το 2020 και εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια γενναία έκπτωση σε χρεώσεις ΔΕΗ και ΕΥΑΘ για 12 μήνες. Τέλος, πρότεινα την πλήρη απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και φόρων για 12 μήνες.
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων έχω τονίσει ότι αυτά θα πρέπει να στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις… στην ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης.
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις επιχειρήσεις. Προτείνεται η επέκτασή του με νέο κύκλο.
- Χρειάζονται περισσότερες φοροελαφρύνσεις και αναφέρομαι τόσο στο ΦΠΑ όσο και στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου.
- Πρέπει να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.
- Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όπως η πλήρης επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών).
- Να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων και
- Να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες για εκταμίευση των εγγυημένων δανείων COVID-19.
- Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
Είναι συνεπώς απαραίτητο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες να ληφθούν άμεσα.
Τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων».
Πηγή: typothes.gr